Levenslang leren. Veel bedrijven hebben er de mond vol van, weinigen brengen de filosofie ook écht in de praktijk. SBM tracht daar via zijn netwerk Iedereen Leert! verandering in te brengen. 44 werkgevers in Vlaanderen sloten zich al aan. Ben jij de volgende?

Iedereen LEERT! is in Vlaanderen aan een stevige opmars bezig. Wat in 2005 begon als een initiatief van drie bedrijven uit de buurt van Kortrijk, is intussen uitgegroeid tot een lerend netwerk van 44 bedrijven, verspreid over gans Vlaanderen. “Het zijn allemaal ondernemingen die overtuigd zijn van de voordelen van levenslang leren”, vertelt coördinator Jan Van Huffel, “én die ook bereid zijn daarin te investeren. Samen met ons, SBM Bedrijfsopleidingen, werken zij een opleidingsprogramma voor hun medewerkers uit.”

Vrijblijvend voor werknemers

Werknemers kunnen uit dat aanbod vrijblijvend cursussen volgen. De enige vereiste is dat ze dit na de werkuren doen, voor de rest zijn er geen verplichtingen. Zelfs een link met hun functie in het bedrijf is niet noodzakelijk. IT’ers moeten dus niet per se voor een computercursus intekenen. Integendeel, ze kunnen kiezen voor een talenopleiding, een training rond coaching, een basiscursus elektriciteit en zelfs een lessenreeks over gezonde voeding. Het aanbod is ruim en breidt elk jaar verder uit.

Het uitgangspunt is dat werknemers zich via de opleidingen zowel professioneel als persoonlijk moeten kunnen verrijken, zodat ze klaar staan wanneer zich binnen of buiten de organisatie plotse veranderingen of nieuwe kansen aandienen. Van Huffel: “Geen enkel bedrijf kan vandaag nog een job voor het leven garanderen. Daarom is het belangrijk dat je als werknemer wendbaar blijft. Iedereen LEERT! past in die zin prima bij deze tijdsgeest.” De opleidingen kunnen werknemers ook gebruiken om al eens van de toekomst te proeven. “Je moet vandaag bijvoorbeeld geen leidinggevende te zijn om je voor een cursus leiderschap in te schrijven en alvast met wat technieken kennis te maken. Wie weet, ontdek je zo wel je echte sterkte. Of zwakte (lacht).”

Gezondheid razend populair

Momenteel schrijven er jaarlijks zo’n 3.000 werknemers in voor een van de 400 opleidingen uit het Iedereen LEERT!-aanbod. Alles wat met ‘corporate vitality’ te maken heeft, won de voorbije jaren enorm aan populariteit. “Op vraag van de werkgevers zijn we er meer aandacht aan gaan schenken. En terecht, zo blijkt. De inschrijvingen voor cursussen over slaapstoornissen, stress en worklifebalans lopen heel vlot binnen.”

Ook leuk is dat bij de opleidingen zowel arbeiders als managers naast elkaar zitten, mogelijk zelfs uit verschillende bedrijven. Medewerkers kunnen zo over de muren van hun eigen afdeling of bedrijf kijken, wat interessante kruisbestuivingen oplevert. Iedereen LEERT! experimenteert intussen ook met nieuwe leervormen, waarbij je niet klassikaal maar vanop afstand kunt deelnemen. “Zo zijn we onlangs gestart met een online academy over social media, te volgen via een Facebook-groep. De eerste live sessies over rekrutering en marketing vielen alvast in de smaak.”

Nieuwe bedrijven gezocht

En er zijn nog meer plannen. Want zeker in Oost-Vlaanderen en Antwerpen wil het netwerk de komende jaren een tandje bijsteken. In West-Vlaanderen, waar de roots van SBM liggen, is het netwerk al goed bekend. Datzelfde wil de organisatie nu elders in Vlaanderen bereiken. “In Oost-Vlaanderen zijn we duidelijk op de goede weg. Daar hebben we op heel korte tijd onze activiteiten en opleidingscapaciteit kunnen verdubbelen. Daar werken we nu verder op, want hoe meer partners, hoe mooier het opleidingsprogramma dat we de werknemers kunnen aanbieden.”

Laat je medewerkers levenslang leren via Iedereen LEERT!

32474556613

jan.vanhuffel@iedereenleert.be

www.sbmopleidingen.be/opmaat/iedereenleert