Hoe weet je zeker dat een kandidaat over de gewenste vaardigheden beschikt? Om bedrijven vooruit te helpen, ontwikkelde SBM Bedrijfsopleidingen gerichte competentiescreenings. MHI Vestas, dat meebouwt aan de windmolenparken voor de Belgische kust, nam de proef op de som en liet haar sollicitanten door SBM screenen. Hoe beviel die samenwerking?

De windmolenparken voor de Belgische kust zijn in volle ontwikkeling. Voor het onderhoud van het kersverse Nobelwind-park ging ontwikkelaar MHI Vestas op zoek naar zestien extra techniekers. Maar liefst 189 kandidaten dienden zich aan. Een eerste screening gebeurde door het bedrijf zelf, onder meer op basis van het cv. Wie slaagde, mocht langsgaan bij SBM voor een uitgebreide competentiescreening

Kennis van zaken

“Het viel me op dat SBM echt wel weet hoe het kandidaat-onderhoudstechniekers moet bevragen en welke de pijnpunten van de job zijn”, evalueert Koen Roels de samenwerking. “Voor het onderhoud van de turbines moeten de techniekers op grote hoogte werken. Best avontuurlijk, maar ook technisch is de job niet te onderschatten. Medewerkers moeten een basiskennis van elektronica en/of mechanica hebben en in staat zijn om schema’s te lezen. Daarnaast hebben ze een bewijs van goed gedrag en zeden en van een goede gezondheid nodig. Logisch gezien de intensiteit en het gevaar van de job.”

Interview alleen volstaat niet

MHI Vestas had zelf niet de kennis en de ervaring in huis om al de vaardigheden te testen. Roels: “We investeren fors in een nieuwe werkkracht en dus is het des te belangrijker dat de screening van de sollicitanten goed gebeurt. Een interview alleen volstaat niet. Het geeft je immers geen garanties over de prestaties op de werkvloer. Naast het persoonlijke verhaal zijn ook de praktische resultaten belangrijk.”

Ook werknemers gescreend

SBM is een betrouwbare partner gebleken, in die mate zelfs dat de samenwerking intussen verder is uitgediept. Zo werkt MHI Vestas nu ook met SBM samen voor de screening van de kandidaten in de Nederlandse vestiging. En de techniekers die al in dienst waren, vulden eveneens competentietesten in. Roels: “Dankzij die oefening weten we nu beter waar ieders sterktes en zwaktes liggen en kunnen we gerichter opleiden.”