Dakwerkbedrijf uit Melle en adviesbureau uit Maldegem failliet

investeren-of-niet-1024x768Het aantal faillissementen is in de maand september in ons land gestegen met bijna 15,7% ten opzichte van september 2015. Dat blijkt uit de recentste Graydon Barometer faillissementen. Toch is de evolutie tijdens de drie eerste kwartalen van het jaar nog altijd positief: tijdens de eerste negen maanden van 2016 waren er in totaal 7.386 faillissementsuitspraken. Dat is een daling van 8% tegenover vorig jaar.

Gedurende de maand september gingen in totaal 1.188 bedrijven failliet. Dat zijn er 15,7% meer dan in dezelfde periode verleden jaar. Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “De maand september laat traditioneel het hoogste aantal faillissementen van het jaar noteren, ook nu. Toch maakten we in 2013 en 2014 zwaardere septembermaanden mee. Tot en met augustus kon de globale daling van het Belgische aantal faillissementen toegeschreven worden aan de 3 regio’s, waarbij vooral in Brussel een sterke afname werd vastgesteld, gevolgd door Wallonië en in mindere mate Vlaanderen. Met de nieuwe cijfers van september lijkt deze evolutie een halt toegeroepen.”

De hogere septembercijfers zijn in nagenoeg alle provincies te zien. Alleen in West-Vlaanderen, Henegouwen en Namen zijn er de afgelopen maand minder faillissementen dan in dezelfde periode een jaar geleden. In de provincies Antwerpen (+37,9%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+31%) is de toename het grootst.

Als we kijken naar de eerste negen maanden van het jaar 2016 dan constateert Graydon dat er in elke provincie een afname is van het aantal faillissementen, behalve in de provincies Antwerpen (+3,2%) en Oost-Vlaanderen (+9,7%). Het is opvallend dat onze provincie tegen de algemene trend in de faillissementscijfers blijft ingaan, maar dat kan te maken hebben met het feit dat er ook heel veel wordt ondernomen in Oost-Vlaanderen. Vorige week legden opnieuw een twintigtal Oost-Vlaamse bedrijven de boeken neer, waaronder een adviesbedrijf uit Maldegem en een dakwekbedrijf uit Melle. De volledige lijst van faillissementen vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.