195 producenten varen onder vlag "Lekker Oost-Vlaams"

Lekker_Oost-VlaamsWie kent de Oost-Vlaamse streekbieren, graanjenever, mattentaart, cuberdons, kazen, mosterd, ham,… niet? Allen met passie gemaakt, authentiek en lekker!

Sinds zaterdag 18 april maakt de provincie Oost-Vlaanderen promotie voor deze streek- en hoeveproducten onder de noemer ‘Lekker Oost-Vlaams’.

Met Lekker Oost-Vlaams verenigen we 195 producenten van Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducten” legt gedeputeerde voor landbouw en platteland Alexander Vercamer uit. Een interactieve website – www.lekkeroostvlaams.be  – biedt aan de consument een overzicht van alle Oost-Vlaamse producten. Maar ook de mens en het verhaal achter het product komen aan bod. Bovendien leggen we de relatie met toerisme: we verrijken momenteel onze fiets- en wandelroutes met bijvoorbeeld een bezoek aan een ambachtelijk streekproducent.”

Gedeputeerde voor middenstand Jozef Dauwe, voorzitter van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV), benadrukt het economisch belang van de streekproducten: “De voedingssector in onze provincie is goed voor maar liefst 16.000 jobs. Elke euro die we als consument spenderen aan onze streekproducten, komt de lokale economie ten goede. Bovendien is er een ecologisch argument: de producten die hier gemaakt worden, leggen weinig voedselkilometers af, wat goed is voor het milieu.”

Jeroen Michels is zaakvoerder bij Roomer en maakt een aperitief op basis van vlierbloesem. Hij is alvast enthousiast over het initiatief: Ik kan elk initiatief dat de lokale producten ondersteunt enkel maar toejuichen. Met Lekker Oost-Vlaams brengen we bovendien een duidelijke en frisse boodschap naar de consument. Tegelijk benadrukt Lekker Oost-Vlaams de kwaliteit van onze producten én de passie bij de makers van bij ons.” De diversiteit van de producten maakt het verhaal alleen maar sterker.

Naast de website staan ook diverse activiteiten op de agenda zoals de organisatie van streekproductenmarkten, maar ook het erkennen van streekwinkels en horeca-ambassadeurs die met Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducten werken. Daarnaast streeft EROV er via gerichte projecten naar de afzet van de streekproducten te vergroten, bijvoorbeeld door deze producten te introduceren in de menu’s voor ouderen in woonzorgcentra.

Lekker Oost-Vlaamse producten worden in Oost-Vlaanderen gemaakt, en de producten hebben, hetzij door een lange traditie, hetzij door de ambachtelijke manier vna produceren, hetzij door te werken met streekeigen grondstoffen een duidelijke binding met de regio.