21 Oost-Vlaamse bedrijven mee op handelsmissie naar Qatar

qatar_imgOnder het voorzitterschap van Prinses Astrid en in aanwezigheid van onder meer de Vlaamse economieminister Philippe Muyters is de grootste economische zending ooit afgereisd naar Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Tot en met 27 maart zoeken vertegenwoordigers van 137 Vlaamse bedrijven in deze twee Golfstaten commerciële opportuniteiten.

Deze gezamenlijke missie wordt georganiseerd door het Agentschap Buitenlandse Handel, in nauwe samenwerking met de gewestelijke instanties voor buitenlandse handel.  De commerciële opportuniteiten in de beide Golfstaten zijn aanzienlijk want beide golfstaten, die hun hoge levensstandaard natuurlijk danken aan olie en gas, werken hard aan de diversificatie van hun economieën. En dat creëert mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven en clusters, onder meer in infrastructuurprojecten, de gezondheidszorg en hernieuwbare energie.

Bovendien zullen de wereldexpo van 2020 in Dubai en het WK voetbal in de winter van 2022 in Qatar de regio volop in de belangstelling plaatsen.  Qatar is nu de 80ste exportmarkt van Vlaanderen, met in 2014 een omzet van 171 miljoen euro, maar dat cijfer moet nog fors kunnen oplopen, temeer omdat de Verenigde Arabische Emiraten met een globale omzet van 3,39 miljard euro in 2014 de 16de exportmarkt van Vlaanderen zijn. Ook het potentieel voor het aantrekken van investeringen naar Vlaanderen is aanzienlijk, door de aanwezigheid van een aantal van de belangrijkste investeringsfondsen ter wereld.

In de afgereisde delegatie zijn de Oost-Vlaamse bedrijven goed vertegenwoordigd. De volgende ondernemingen nemen immers deel aan de handelsmissie: Abusol (Denderleeuw), Action Wear (Nazareth), Adam Software (Gent), Afix Group (Aalter), Aluvision (Deinze), Anglo Belgian Corporation (Gent), Applitek (Nazareth), Betafence (Zwijnaarde), Bricsys (Gent), Desso (Dendermonde), Doorsolutions (Berlare), HD Ledshine (Denderleeuw), HS Protect (Ninove), Kalisa Company (Sint-Niklaas), Lotus (Lembeke), Meyvaert Glass Engineering (Gent), Newtec (Sint-Niklaas), 010TCT (Gent), Sea Tank Terminal (Gent), Vergokan (Oudenaarde) en Zinga Metall (Eke).

Hopelijk kunnen zij volop hun voordeel doen met de 750 afspraken die door Flanders Investment and Trade zijn geregeld en met het feit dat de Vlaamse expertise en knowhow  onder de aandacht worden gebracht van de projectverantwoordelijken van toekomstige wereldevents, als de Wereldexpo en het WK voetbal.