groenesleutelVoor de elfde keer reikten Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen de Groene Sleutel uit. In totaal 119 Vlaamse toeristische bestemmingen mochten het internationaal erkende label in ontvangst nemen omwille van hun inspanningen voor het milieu. Elk jaar opnieuw moeten de toeristische ondernemingen voldoen aan een 80-tal criteria voor energie, water en mobiliteit, alvorens kans te maken op het label.

De Groene Sleutel is het internationale eco-label voor toerisme en recreatie. De provincie Antwerpen is koploper met 42 Groene Sleutelhouders. Daarna volgen Daarna volgen West-Vlaanderen (29), Oost-Vlaanderen (22), Limburg (14) en Vlaams-Brabant (12). In Oost-Vlaanderen werd Provinciaal Domein De Gavers (zie foto) als attractie en als camping bekroond. Ook camping Puyenbroeck ontving het label. Verder gaat het om de meetinglocaties Gent ICC, Artexis, Handelsbeurs Concertzaal Gent en Van der Valk Beveren en de hotels NH Gent Belfort, Hotel Harmony, Holiday Inn Express Gent, Sandton Grand Hotel Reylof, Gasthof Hoeve de Schapenkop, Van der Valk Beveren. Ook jeugdlocaties ’t Schipken – Noordwestvleugel & Zuidoostvleugel, Hopper Jeugdverblijf Moerkensheide – Hoofdgebouw en gastenkamers De Groene Weg, De Notelaar B&B, ’t Groene genoegen werden beloond.

“Investeren in de kwalitatieve ontwikkeling van onze toeristische bestemming is één van de kerntaken van Toerisme Vlaanderen. Duurzaamheid is daarbij een sleutelfactor”, zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Toerisme Vlaanderen staat naast die bestemmingsontwikkeling ook in voor de internationale promotie van Vlaanderen en Brussel. Je kan en mag natuurlijk enkel internationaal promoten wat goed en duurzaam ontwikkeld is. Daarom zetten we jaar na jaar met veel plezier onze schouders onder deze Groene Sleutel.”

Intussen bezitten maar liefst 2.500 toeristische ondernemingen uit 53 landen het internationale eco-label ‘Green Key’ omdat ze ecologisch en duurzaam ondernemen.