Met Startfest is in De Krook in Gent De Startersfabriek officieel van start gegaan. Deze nieuwe hub moet alle startersinitiatieven samenbrengen en zo de dienstverlening naar starters, student-ondernemers en pre-starters stroomlijnen. De Stad Gent trekt hiervoor 1,5 miljoen euro uit. Meer dan 400 deelnemers, waaronder 250 starters, konden tijdens Startfest in De Krook terecht voor meer dan 20 inspirerende lezingen, panelgesprekken en workshops waar concrete uitdagingen werden aangepakt.

“Met De Startersfabriek zetten we opnieuw een grote stap vooruit om het startersklimaat in Gent verder aan te wakkeren”, zegt Mathias De Clercq, schepen van Haven, Economie en Ondernemen en voorzitter van de Startersfabriek. “Dit van onderuit, samen met alle partners die in Gent actief zijn om starters te stimuleren. Zo zorgen we voor een efficiënt en bloeiend ecosysteem voor starters in Gent.”

In Gent werd ook het digitaal platform van De Startersfabriek gelanceerd. Op dat interactief digitaal platform kan elke (pre-)starter, startup of groeier zich aanmelden met zijn of haar eigen profiel. Het maakt bezoekers wegwijs over professionele startersinitiatieven. “Met één druk op de knop bereikt u er de juiste contactpersonen bij de verschillende organisaties die starters ondersteunen. Stapsgewijs wandelt elke starter zo doorheen het Gentse starterslandschap en kan zij of hij zodoende de juiste partners op het juiste moment inschakelen op haar of zijn pad naar een eigen zaak.”, zegt startersmanager Olivier De Cock. De Startersfabriek wil een virtuele gangmaker zijn voor elke Gentse starter.

Er was ook een heus startersdorp aanwezig op Startfest. Daar konden starters terecht voor 1-op-1 gesprekken met experts. Ondertussen telt De Startersfabriek al 75 partners, die de komende jaren het platform mee verder zullen vormgeven. Fotograaf Wouter Van Vaerenbergh legde enkele momenten van het Startfest vast.