Flanders Investment & Trade (FIT) heeft de zes genomineerde bedrijven voor de Leeuw van de Export 2017 bekend gemaakt. Bij de categorie kleine ondernemingen wordt het alvast een Oost-Vlaamse winnaar, want daar zijn Comsof uit Gent, Klingele Chocolade uit Evergem en Lansweeper uit Grembergen de genomineerden. Bekina Boots uit Kluisbergen neemt het in de categorie middelgrote en grote ondernemingen op tegen de enige twee niet-Oost-Vlaamse genomineerden: het Izegemse familiebedrijf Skyline Communications en Soudal van Vic Swerts uit Turnhout

Comsof ontstond in 1998 als universiteitsspin-off. Vandaag ontwikkelt en commercialiseert de Gentse familiale onderneming FiberPlanIT, een unieke software op wereldschaal die het mogelijk maakt om glasvezelnetwerken voor breedbandinternet op stadsniveau intelligent en volautomatisch te laten berekenen door de computer. Met zijn 13 medewerkers realiseerde Comsof, actief in meer dan 40 markten en vertegenwoordigd in Canada, 1,9 miljoen euro omzet in 2016, waarvan 86% in het buitenland.

Klingele Chocolade specialiseert zich in eerlijk geproduceerde chocolade binnen specifieke niches, waaronder chocolade zonder toegevoegde suiker of op basis van stevia. De chocoladerepen en -tabletten van deze Evergemse fabrikant worden verkocht in 44 landen. De 27 medewerkers realiseerden in 2016 een omzet van 5 miljoen euro, waarvan 69% uit export kwam.

De technologiespeler Lansweeper uit het Oost-Vlaamse Grembergen, die in 2004 het licht zag, ontwikkelt en vermarkt het Lansweeper-softwareplatform. Daarmee verzamelen bedrijven detailinfo over alle machines en gebruikers binnen hun IT-netwerk. Vandaag is het bedrijf actief in 129 landen en haalt het 98% van zijn omzet uit export. Een omzet van 8,8 miljoen euro is toe te schrijven aan 18 personeelsleden.

Bekina Boots ontwikkelt, produceert en commercialiseert high-end veiligheidslaarzen op basis van polyurethaan materiaal. Al van bij de oprichting in 1962 timmert het bedrijf vanuit zijn thuisbasis Kluisbergen aan een internationale afzetmarkt. Daarbij zet Bekina Boots zwaar in op technologische innovatie. Onder meer met een in-house labo en de meest recente testapparatuur maken ze het verschil. In 2016 realiseerden de 53 medewerkers van Bekina Boots een omzet van bijna 14 miljoen euro. Daarvan kwam 94% uit de export naar 43 landen wereldwijd.

Met de Leeuw van de Export bekroont FIT jaarlijks de exportsuccessen van Vlaamse bedrijven, om zo het levensbelang van export voor de Vlaamse economie te onderstrepen. Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder FIT: “Regelmatig zie ik Vlaamse exportkampioenen hun welverdiende positie op het internationale handelstoneel vergroten en versterken. Maar het grote publiek kent die indrukwekkende prestaties nog te weinig. Met de Leeuw van de Export zetten we deze succesverhalen uitgebreid in de schijnwerpers. De zes genomineerden van 2017 onderstrepen opnieuw het enorme talent waarmee Vlaanderen in het buitenland kan uitpakken.”

Nadat de 6 genomineerden zich op 8 september verdedigen voor een jury, onthult Vlaams minister-president Geert Bourgeois op 20 september welke 2 bedrijven de Leeuw van de Export 2017 binnenrijven.