Midden 2018 zullen fietsers die van het zuiden van Gent komen de stad veiliger kunnen bereiken via twee gloednieuwe fietsbruggen. De bruggen verschijnen op de Oude Spoorweg van De Pinte naar Gent en overspannen de E40 en de Ringvaart / R4. Nadat begin december de aannemer al van start ging met de voorbereidende werken, was vandaag officieel de eerste spadesteek. THV Parkbosbruggen West Construct – Aelterman voert de werken, waarvan de kostprijs 5,07 miljoen euro bedraagt, uit.

De werken luiden de derde en laatste fase in van de realisatie van de Oude Spoorweg. Die fietsas maakt onderdeel uit van de fietssnelweg tussen Gent, Deinze en Oudenaarde. Een treinwagon langs het fietspad refereert naar het voormalige gebruik van deze bedding als spoorlijn. De brug over de E40 heeft aan de kant van de Rijvisschestraat een rechte aanloophelling van 127 meter op een elftal rechte pijlers en twee V-vormige pijlers. Het betonnen fietspad met een breedte van 3,5 meter rust op stalen kokers en heeft een totale overspanning van 139,6 meter. De brug landt in de Leebeekstraat via een spiraalhelling van 127 meter. De brug over de Ringvaart/R4 heeft twee rechte aanloophellingen en vertrekt in de Leebeekstraat (107 meter) op tien rechte pijlers en één V-vormige pijler. De overspanning is hier 136 meter. De brug landt in de De Pintelaan in de berm naast Instituut Bert Carlier op één V-vormige pijler en negen rechte pijlers. Hier zal de oversteekplaats opnieuw ingericht worden. De fietsbrug is langs beide zijden verbonden met het fietspad langs de R4.

De werken zullen gefaseerd uitgevoerd worden, zodat de hinder tot een minimum beperkt wordt. Tijdens de werken zal er een gedeeltelijke inname zijn van de R4 (linkerrijvak) gedurende maximaal 80 kalenderdagen. Voor het plaatsen van de brugstructuur wordt de R4 een zondag volledig afgesloten en vervolgens ook een aantal nachten gedeeltelijk afgesloten voor het afwerken van de brug. Voor het plaatsen van het brugdek over de E40 wordt de snelweg een weekendnacht volledig afgesloten en twee weekendnachten per rijrichting afgesloten voor de afwerking van de brug. Er zal geen gelijktijdige onderbreking van de E40 en de R4 gebeuren. De afrit van de R4 naar de De Pintelaan zal tijdelijk afgesloten worden voor de werken aan de aanloophelling. Na de werken gaat de afrit weer open.

Het project kadert in de aanleg van de groenpool Parkbos. De partners zijn het Agentschap Wegen en Verkeer, Waterwegen en Zeekanaal, de Vlaamse Landmaatschappij, de Provincie Oost-Vlaanderen, de gemeente Sint-Martens-Latem en de gemeente De Pinte. Het ontwerp van de fietsbruggen kwam tot stand via een open oproep van de Vlaams Bouwmeester. Het Luikse studiebureau Greisch ontwierp de zogenaamde Parkbosbruggen.