63 miljoen euro durfkapitaal beschikbaar voor startups in biotechnologie

untitledHet Gentse V-Bio Ventures heeft in zijn eerste dufkapitaalfonds 63 miljoen euro verzameld. V-Bio Ventures zal nauw samenwerken met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), dat trouwens één van de oprichters is van dit nieuwe investeringsfonds voor levenswetenschappen. Het instituut behoort tot de absolute wereldtop en heeft een sterke reputatie in het basis- en translationeel onderzoek in de levenswetenschappen, met een indrukwekkende staat van dienst in de ontwikkeling van succesvolle startups.

V-Bio Ventures zal overal in Europa investeren in start-ups en jonge bedrijven met een sterk groeipotentieel in de levenswetenschappen. Het fonds zal zich concentreren op investeringen in de (bio)farmacie, de diagnostica en landbouwkundige verbeteringen. Het wil een portefeuille samenstellen van bedrijven die ontstaan zijn uit de onderzoekspijplijn van VIB en uit andere bronnen.

Aan de eerste afsluiting namen gespecialiseerde private en institutionele investeerders deel, met het Europees Investeringsfonds (EIF) als hoofdrolspeler. V-Bio Ventures wordt gesteund door verscheidene andere investeerders, zoals ARKimedes, Korys, en KU Leuven. ARKimedes is een initiatief van de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen NV en van het Vlaams Gewest.

Christina Takke, Managing Partner en medeoprichter van V-Bio Ventures, merkt op: “Dit fonds is uniek door de manier waarop het een eigen transactieproces, solide financiële ondersteuning en een uitgebreid netwerk combineert om startups en jonge ondernemingen in de levenswetenschappen te steunen. Wij zijn trots op onze nauwe samenwerking met VIB en verwachten ons voordeel te doen met de grondige knowhow en zakelijke expertise die VIB in dit domein heeft opgebouwd.”

Willem Broekaert, Managing Partner en medeoprichter van V-Bio Ventures, voegt eraan toe: “Wij willen méér dan financiering aanbieden. Het is ook onze bedoeling om jonge ondernemingen te helpen bij de organisatie en de ontwikkeling van hun activiteiten en hen zo op weg te zetten naar internationaal succes.”

“Het grote engagement van het EIF in dit nieuwe durfkapitaalfonds bevestigt de reputatie van Vlaanderen als een topregio voor biotechbedrijven. V-Bio Ventures zal een katalysator zijn voor de lancering van innovatieve ondernemingen in de levenswetenschappen. Het zal bijkomende financiële middelen aanreiken die de groei van ons dynamische ecosysteem in de levenswetenschappen zullen stimuleren”, zegt Johan Cardoen, Managing Director van VIB.