Voorafgaand aan het Made in Oost-Vlaanderen Live evenement van 19 oktober stellen we onze gastsprekers 7 vragen om hen beter te leren kennen. Vandaag is Matthieu Jehl van ArcelorMittal aan de beurt.

1. Wat trok je destijds zo aan in de branche?

Toen ik in 1999 nog studeerde aan de ingenieursschool in Parijs, had ik de gelegenheid om de staalfabriek van ArcelorMittal in Duinkerke te bezoeken. De omvang en de complexiteit van de activiteiten daar, fascineerden mij enorm. Ook de aard van het product trok mijn aandacht. Staal is uiterst veelzijdig, flexibel, volledig recycleerbaar en wordt bijna overal gebruikt. Ik begon mijn carrière dan wel in de consultancysector, maar toen ik na een aantal jaren de kans kreeg om bij ArcelorMittal te gaan werken, moest ik niet lang twijfelen.

2. Wat weet niemand over jouw vak?

In praktisch alle auto’s die in Europa worden geproduceerd, worden hoge sterkte stalen gebruikt die uit de productielijnen van ArcelorMittal Belgium afkomstig zijn. Ik weet niet of dat voor iedereen onbekend is, maar er zijn waarschijnlijk zeer weinig mensen buiten de branche die zich dat realiseren. Bovendien denk ik dat het voor velen verrassend klinkt als ik zeg dat 50 procent van de producten die wij vandaag produceren, zo’n 7 jaar geleden nog niet bestonden.

3. Welke zakelijke droom jaag je na?

Mijn professionele droom en ambitie lopen gelijk met onze bedrijfsmissie: op een duurzame manier staal blijven produceren, samen met alle werknemers van ArcelorMittal Belgium.

4. Wat verwachten mensen niet van jou?

Het is niet gelogen wanneer ik zeg dat ik goed kan koken.

5. Wat is jouw visie op leiderschap?

Mijn principes van leiderschap zijn gebaseerd op een aantal eenvoudige regels. Transparantie over het doel en de strategie van het bedrijf, zelfs in moeilijke tijden, is daar ongetwijfeld één van. Ook open communicatie over alle aspecten van het bedrijfsleven met alle stakeholders behoort daartoe. Om een goede leider te zijn, probeer ik vooral de rol van een goede luisteraar te nemen en de mensen te begrijpen. Verder klinkt mijn motto Walk the talk. Doe wat je zegt, maar zeg ook wat je doet. En ten slotte, maar daarom niet minder belangrijk, hecht ik veel belang aan het subsidiariteitsbeginsel: de juiste beslissingen op het juiste niveau laten nemen.

6. Als je één talent mocht kiezen wat je nog niet hebt, wat zou het dan zijn?

Dan zou ik er resoluut voor kiezen om piano te kunnen spelen.

7. Tot slot, hoe ziet de dag van de ceo van de grootste staalproducent ter wereld eruit?

Ik werk gemiddeld 60 uur per week. Opstaan om 5u30, op het werk om 7u30 en terug thuis om 19u30. Het lezen van mails en documenten gebeurt meestal in de vroege ochtend of late namiddag. Tijdens de dag probeer ik zoveel mogelijk te focussen op persoonlijke contacten en meetings. Mensen verwachten van mij snel inzicht en snelle besluitvorming, dus het moet goed vooruitgaan. Ik reserveer wel 45 minuten voor de lunch. Daarbij vind ik een gebalanceerd dieet fundamenteel voor een goede gezondheid. Ook mijn slaapbehoefte respecteer ik. Zo slaap ik niet minder dan 7 uur per nacht.

Wil je meer weten? Schrijf je dan hier in voor Made in Oost-Vlaanderen Live op 19 oktober en ontmoet Matthieu Jehl LIVE!