We tellen af naar Made in Oost-Vlaanderen Live, dat op donderdag 19 oktober plaatsvindt. Vandaag maken we aan de hand van 7 vragen kennis met onze laatste gastspreker. Dat is vicepremier Alexander De Croo van Open VLD. De Oost-Vlaming is in de federale regering bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post.

1. Wat is volgens u het grootste misverstand over ondernemers?

Dat is ongetwijfeld dat ondernemers alleen aan zichzelf zouden denken. Bij veel mensen heerst het beeld dat ondernemers enkel zichzelf willen verrijken, terwijl ik zelf amper zulke voorbeelden zie. Integendeel, ondernemers doen dat met passie om problemen en uitdagingen aan te pakken.

2. Welke persoonlijke eigenschap komt u in uw job als minister goed van pas?

Ik kan mij zeer snel en vlot in een dossier inwerken, wat toch wel handig is als je in de politiek verschillende dossiers moet beheersen. Dat heb ik voornamelijk geleerd in de periode voor de politiek, toen ik als consultant en ondernemer heb gewerkt. Dat zorgt er ook voor dat ik nu met een zekere realiteitszin naar de zaken kijk.

3. Wat motiveert u in uw functie als vicepremier?

Mijn doel is om mensen in ons land meer mogelijkheden te geven. We leven in een land waar wel wat kan, maar ik ga voor meer vrijheid en meer mogelijkheden op tal van vlakken. Zelf vat ik het samen als ‘meer mogen mogen, minder moeten moeten’.

4. Welke doelen staan bovenaan uw prioriteitenlijst voor 2018?

Iedereen in ons land ervan overtuigen dat het digitale de toekomst is. Het zijn opportuniteiten en geen bedreiging. Daarnaast wil ik graag meer sporten samen met de kinderen.

5. Wil u minister blijven of heeft u nog ondernemersdoelen?

Of ik minister blijf, beslis ik zelf niet. Dat beslissen de mensen. Maar mijn doel is om dingen te verbeteren, en die drijfveer is dezelfde als politicus en als ondernemer. Ergens iets zien en een oplossing zoeken voor iets dat beter kan, dat is en blijft mijn doel in de toekomst.

6. Sometimes you win, sometimes you learn in het leven. Welke raad zou u aan de 20-jarige Alexander geven?

Je moet zoveel mogelijk uit de comfortzone treden. Je moet experimenteren met zaken, waarvan je op het eerste zicht zou denken dat het niet echt iets voor jou is. Ook ik heb dat al meegemaakt. Zoals Steve Jobs ooit zei: “alles wat je doet, heeft al wel eens tot iets bijgedragen.”

7. Tot slot… wat is uw ultieme ondernemerstip?

Ondernemen is iets zeer bijzonder en dat is onlosmakelijk met experimenteren verbonden. Een ondernemer ziet hetzelfde als een gewone burger, maar ziet er opportuniteiten in.

Wil je meer weten? Schrijf je dan hier in voor Made in Oost-Vlaanderen Live op 19 oktober. Dan gaat Made in-journalist Bart De bruyn in gesprek met vicepremier Alexander De Croo over ondernemerschap, digitalisering, zijn keuze voor politiek en zijn Oost-Vlaamse roots.