Aalst is nieuwe Europese gemeente van Oost-Vlaanderen

bord E 40 AalstSinds 8 december 2015 mag Aalst zich “Europese gemeente van Oost-Vlaanderen” noemen. Aalst ontvangt 5.000 euro om te besteden aan acties of initiatieven rond Europa.

Oudenaarde werd tweede en krijgt 2.000 euro, Deinze eindigde derde en ontvangt 1.000 euro.

Gedeputeerde Geert Versnick, bevoegd voor Europese samenwerking gaf tekst en uiteleg bij deze wedstrijd die het Oost-Vlaamse provinciebestuur organiseert om ook bij de Oost-Vlaamse gemeenten initiatieven rond Europa aan te moedigen : Het is al de vijfde keer dat we deze tweejaarlijkse wedstrijd organiseren. Eeklo was de allereerste winnaar van deze wedstrijd, Herzele mocht de titel in 2009 dragen, Deinze in 2011 en in 2013 was het Kruibeke die de titel won. Aalst vult nu verdiend dit rijtje aan.”

Het ingediende dossier van Aalst gaf blijk van een zeer toekomstgerichte, structurele visie. Het ‘Europees actieplan 2016’ is sterk verankerd in het stedelijke beleid en bereikt verschillende doelgroepen en thema’s. In 2016 voorziet Aalst deelname aan enkele projecten, initiatieven rond het EU-voorzitterschap, jumelages en infosessies. Ook de jonge Europeanen komen uitgebreid aan bod in dit dossier via “De jongeren-ambassadeurs voor het Europa van morgen”.

Oudenaarde heeft nauwe samenwerkingsverbanden met Europese zustersteden. Voor 2016 staan onder meer een academische zitting, een expo en de aanmaak van een Europees educatief pakket op het programma. De jury looft tevens het communicatieve aspect van dit dossier.

Bij Deinze werd sterk gefocust op het Europese gedachtegoed door het project Europe for Citizens – European Remembrance.