AALTER – Of robotica in de toekomst meer dan ooit ons leven zal beheersen? De kans is groot en het bestuur van Aalter wil alvast de trein niet missen. Dezer dagen werd bij wijze van labotest uitgepakt met een sprekende robot van Japanse origine. Zeg maar Pepper hoor.

Pepper is een sprekende robot die bezoekers van het gemeentehuis aan de nodige informatie moest zien te helpen (wat niet altijd van een leien dakje liep). Het stadsbestuur ziet het als een experiment, omdat robotica in de toekomst – dichtbij of verder af – sowieso een impact zal hebben op eenieders leven. Als we die trein niet willen missen, dan moeten we ons daar vandaag al op voorbereiden, luidt de redenering. Aalter zou de eerste Oost-Vlaamse gemeente zijn die zich zo aan robotica waagt.

Heel binnenkort krijgen de inwoners van Aalter trouwens nog meer digitale en hoogtechnologische toepassingen. Zo komen er in het straatbeeld slimme zitjes met touchscreens, wordt er een chatbox gelanceerd en wordt er een nieuwe app in de markt gezet waar alle nuttige info over de stad zal kunnen geraadpleegd worden. Dit alles wordt gezien als een strategische visie op de communicatie van de toekomst.

Het robotica experiment kwam tot stad in samenwerking met TomorrowLab. TomorrowLab is een incubator en vormt een onderdeel van innovatieplatform Living Tomorrow. Bedoeling is vernieuwing in de maatschappij ingang te doen vinden door kennisoverdracht en via een reeks concrete toepassingen op het terrein. Het in Kontich gevestigde Cronos zorgde in Aalter voor de technische ondersteuning van Pepper, dat van origine een Japanse uitvinding is.