Aannemer uit Zele en beddengoedwinkel uit Zelzate failliet

zfaillTerwijl in eigen land de nieuwe Vlaamse energieminister Bart Tommelein een pleidooi hield om toch maar de zonnepanelen te installeren die, omdat ze indertijd te sterk werden gesubsidieerd, tot de Turteltaks leidden, blijven  in ons land en in Europa de onzekerheid en de onrust toenemen.

De problemen van Griekenland komen weer op de voorgrond, in Frankrijk is er bijzonder heftig protest tegen een nieuwe arbeidswetgeving, die het voor werkgevers gemakkelijker zou moeten maken om mensen te ontslaan én aan te werven, in Spanje moeten de kiezers opnieuw naar de stembus en in Groot-Brittannië daalt het referendum over een mogelijke Brexit nu met rasse schreden.

Al die evenementen kunnen ook hun weerslag hebben voor de lokale ondernemers. Uit een rondvraag van UNIZO naar aanleiding van het Feest van Europa op 9 mei bleek ondertussen dat 7 op 10 ondernemers vinden dat de Europese Unie een meerwaarde heeft voor onze economie, maar dat slechts de helft van de ondernemers in Europa een meerwaarde zien voor de eigen onderneming. Ruim 4 op 10 voorspelt een daling van onze welvaart en meer moeilijkheden bij export en import als Europa uit elkaar zou vallen. Toch ziet 1 op 6 ondernemers geen graten in het uiteenvallen van Europa.

“Ondernemers kijken met gemengde gevoelens naar Europa. De Europese Unie opent enerzijds vele deuren, vooral op het vlak van export en import. Anderzijds creëert heel wat Europese wetgeving extra lasten voor het ondernemen, waarvan het nut voor lokaal actieve bedrijven niet altijd duidelijk is. Ondernemers willen vooral een duidelijk en gelijk speelveld voor iedereen”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Ondertussen blijft de Europese economie wel slabakken en dat zorgt bij veel ondernemers voor moeilijkheden. Vorige week legden opnieuw een twintigtal Oost-Vlaamse bedrijven de boeken neer waaronder een beddengoedwinkel uit Zelzate en een aannemer uit Zele. De volledige lijst van falingen vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.