In 2016 gingen 1.233 Oost-Vlaamse bedrijven failliet, dat zijn er 170 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de Studie Faillissementen van Graydon Belgium. Met een toename van 15,99 % kent het aantal faillissementen in Oost-Vlaanderen de sterkste stijging van alle provincies. In Vlaanderen bleef met +0,5 % het aantal faillissementen quasi stabiel in vergelijk met een jaar eerder (van 5.363 in 2015 naar 5.389 in 2016).

In totaal zijn in België vorig jaar 10.066 bedrijven failliet gegaan, wat resulteert in daling van 5,1 % tegenover 2015. Die daling is dus vooral voor rekening van het Brusselse gewest en Wallonië. Toch nuanceert Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon Belgium, het dalende jaarcijfer: “De daling die we voor 2016 noteren, komt voor rekening van de eerste zeven maanden van het jaar. Tot einde juli noteerden we, op de meimaand na, belangrijke dalingen ten opzichte van dezelfde maanden in 2015. Vanaf augustus wijzigt deze trend en zien we op december na enkel stijgingen.”

In Oost-Vlaanderen vallen heel wat regionale verschillen te noteren. Zo daalde het aantal faillissementen enkel in het arrondissement Aalst. Daar ging het aantal ondernemingen die op de fles gingen met meer dan 20 % naar beneden. Bij de andere regio’s was het vooral het arrondissement Oudenaarde dat eruit sprong met een stijging van meer dan 54 %. De meeste Oost-Vlaamse faillissementen vielen te noteren in de horeca, bouw en bij de dienstverlenende bedrijven, waarbij de bouwsector het hoogste jobverlies kende.

11 bedrijven in top 50 van de Belgische faillissementen met het grootste banenverlies komen uit Oost-Vlaanderen. Op plaats 11 prijkt Optima Bank. Ook Imtech Traffic & Infra uit Drongen, Bouwcentrale Modern uit Eeklo, en Microfibres Europe uit Laarne staan bij de eerste 20.

December 2016 staat met 122 Oost-Vlaamse faillissementen (een stijging van 20,4% ten opzichte van een jaar eerder) op de tweede plaats van alle decembermaanden van de afgelopen 10 jaar. Enkel in 2013 vielen er in Oost-Vlaanderen meer faillissementen te noteren in de laatste maand van het jaar.

Meer informatie over faillissementen in onze regio vindt u op onze overzichtspagina falingen.