Het Gentse Ablynx gaat een strategische samenwerking aan met het Franse farmaconcern Sanofi. Die samenwerking kadert in de ontwikkeling van geneesmiddelen op basis van Nanobodytechnologie om immuungemedieerde ontstekingsziekten te behandelen. “Het is voor ons een unieke gelegenheid om met een wereldleider als Sanofi aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie geneesmiddelen te werken”, aldus Edwin Moses, ceo van Ablynx.

Het samenwerkingsakkoord geeft Sanofi toegang tot enkele Nanobodies van het eigen portfolio van het Gentse biofarmaceutische bedrijf, evenals tot haar wetenschappers en een eigen Nanobodyplatform. Sanofi krijgt ook de exclusieve wereldwijde rechten voor in totaal 8 potentiële productkandidaten. “We kijken ernaar uit om de verschillende Nanobodydoelgroepen te onderzoeken als nieuwe therapeutische mogelijkheden voor patiënten die aan ontstekingsziekten lijden”, licht Edwin Moses toe.

Financiële termen

De Franse farmareus levert daarvoor een vooruitbetaling van 23 miljoen euro aan Ablynx. Ablynx zal bovendien onderzoeksfinanciering krijgen, die op zo’n 8 miljoen euro wordt geschat. Dat bedrag kan nog verder de hoogte ingaan. Sanofi zal in het hele proces verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling, productie en commercialisering van producten die voortvloeien uit deze overeenkomst, want de bedoeling is om na de ontwikkeling van de geneesmiddelen meteen ook de markt op te gaan. De totale opbrengsten van de samenwerking kunnen oplopen tot maximaal 2,4 miljard euro.

Ablynx is een biofarmaceutische onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling van Nanobodies. Het bedrijf uit Gent legt zich toe op het creëren van nieuwe geneesmiddelen. Vandaag heeft Ablynx meer dan 45 eigen en samenwerkingsprogramma’s in ontwikkeling in verschillende therapeutische gebieden.