Ablynx uit Gent heeft haar kwartaalrapport vrijgegeven. Hoewel de omzet van 27,4 miljoen euro tot 9,1 miljoen euro daalde en er een nettoverlies van 22,1 miljoen euro werd genoteerd, zit het biofarmaceutische bedrijf alsnog op schema. “We hebben voor ons geneesmiddel caplacizumab een aanvraag ingediend tot markttoelating bij het Europees Geneesmiddelenbureau. Bovendien zijn we er in geslaagd om de patiëntenrecrutering in de Fase III HERCULES studie te voltooien. Dat zijn belangrijke stappen voor het verdere verloop van 2017”, licht gedelegeerd bestuurder van Ablynx Edwin Moses, toe.

De Fase III HERCULES studie is een onderzoek naar een zeldzame en levensbedreigende bloedstollingziekte. In de tweede helft van 2017 wordt verwacht om de eerste resultaten ervan te rapporteren. “Deze data moeten onze recent ingediende aanvraag ondersteunen, alsook een geplande indiening van de vergunningsaanvraag voor biologische middelen in de Verenigde Staten in 2018”, aldus Edwin Moses. Verder eindigden de geldmiddelen van Ablynx aan het einde van het eerste kwartaal op een slordige 209 miljoen euro cash. Dat bedrag is voldoende groot om onderzoek te blijven voeren tot er noemenswaardige inkomsten in de verkoop gegenereerd kunnen worden.

Ablynx is een biofarmaceutische onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling van Nanobodies. Het bedrijf uit Gent legt zich toe op het creëren van nieuwe geneesmiddelen. Vandaag heeft Ablynx meer dan 45 eigen en samenwerkingsprogramma’s in ontwikkeling in verschillende therapeutische gebieden.