Euforische stemming bij het biotechbedrijf Ablynx en bij zijn ceo Edwin Moses. Voor het eerst in zijn zestienjarig bestaan, zal het bedrijf volgend jaar een medicijn op de markt kunnen brengen. Het betreft een middel dat de zeldzame bloedziekte TTP kan counteren.

Als alles loopt zoals intern gepland, zou het medicijn zo’n 400 miljoen euro per jaar in het laatje kunnen droppen. Analisten houden het op 300 miljoen euro, wat ook al aardig zou zijn. Edwin Moses zelf heeft het in elk geval over een mijlpaal voor zijn bedrijf. De aankondiging van de nakende lancering bleef niet zonder gevolgen op de beurs waar de koers naar het hoogste niveau (15,50 euro) ooit spurtte. Ter herinnering: in 2007, precies tien jaar terug, werd het aandeel geïntroduceerd aan 7 euro.

Dat Ablynx met dit geneesmiddel de boe rop kan, heeft het te danken aan jarenlang fundamenteel onderzoek. Nu blijkt dat de eerste diagnose resultaten erg goed zijn. Het middel zal volgens plan in 2018 eerst worden gelanceerd in West-Europa en meer bepaald in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Naar verwachting, en na groen licht van de Amerikaanse autoriteiten, zal de VS aan de beurt zijn in 2019. Sowieso zal volgens Edin Moses een salesteam van een honderdtal op poten moeten worden gezet, naast partnerships met farmabedrijven.

Bij het Gentse Ablynx werken alles bijeen een 400 werknemers uit twintig verschillende landen.