Joke Raes en Tramaine de Senna hebben met hun eigen activiteiten en met hun kunstwerken al een en ander bewezen als het gaat over kunst maatschappelijk integreren of een specifieke meerwaarde bezorgen. Dit maal doen ze dat in het AZ Alma van Eeklo, waar ze in de inkomhal en in de meer dan twintig wachtzalen een positieve dynamiek willen veroorzaken met een reeks kunstwerken die het decor moeten opfleuren. “Met elk werk trachten we de bezoeker te verrassen en te doen dromen, even weg van spanning en angsten of ter versterking van nakende vreugde”, aldus Joke Raes die vanuit Gent opereert. “Met de kunstwerken in de wachtkamers proberen we een positieve dynamiek op gang te brengen. Daarbij wordt via de kunst aan de muren om een sterk accent gelegd op het magische, want het ziekenhuis is toch een plaats waar er wonderen kunnen gebeuren.”

De kunstenaars lieten zich inspireren door de mensen die samenkomen in het AZ Alma ziekenhuis, een plaats met een warm hart. Het werk in de inkomhal, het Atrium, symboliseert wat iedereen samenbrengt, namelijk de kracht van de helpende handen. In het design is zowel op een abstracte als meer figuratieve manier te zien wat de handen kunnen belichamen: handen uit verschillende generaties, gebarentaal, ze staan voor diverse emoties en kunnen verwijzen naar de nostalgische schaduwfiguren uit de kindertijd. De kracht van de handen komt in allerlei gedaantes naar voren. Het gebruik van textiel refereert naar een gordijn van een ziekenhuisbed. Het is een verschuifbare scheidingslijn waarachter de verhalen en emoties van elke patiënt zich bevinden.

De verschillende wachtkamers doorheen het hele gebouw zijn voorzien van unieke kunstwerken die een homogeen geheel vormen. De beelden zijn selecties uit het oeuvre van beide kunstenaars. Bij het bekijken wordt de patiënt een beetje ontrokken uit zijn situatie waar normaal enkel de focus ligt op het eigenlijke doel om de hulpverlener of dokter te zien. Door het gebruik van lenticulaire lenzen wordt een dynamisch kleurschakeringseffect gecreëerd.

Tramaine de Senna en Joke Raes leerden elkaar kennen in het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent (HISK), een plaats waar een select aantal internationale artiesten zich professioneel kunnen ontplooien. Met hun bedrijf ABZ Art willen ze kunst op een andere manier benaderen en een meer persoonlijke touch geven. Het duo heeft nationaal en internationaal al heel wat referenties op zak.