ACA IT-Solutions kiest voor innovatieve bedrijfsstrategie

ronnyIn bedrijven waar medewerkers de belangrijkste troef zijn, is een doordacht organisatiemodel essentieel om de verdere groei mogelijk te maken. Als één van de eerste IT-bedrijven in ons land, heeft ACA IT-Solutions,  dat kantoren heeft in Olen, Hasselt, Brussel en Gent en dat zich onder meer specialiseert in software op maat, consultancy, cloud servers en services en Document Management Systemen, daarom een nieuwe interne organisatie uitgezet, waarbij medewerkers de volle verantwoordelijkheid krijgen om hun specialisaties verder te ontwikkelen. “The Connected Company” van Dave Gray is het model waarmee dit gerealiseerd wordt.

“The Connected Company” is een theorie van bedrijfsorganisatie die werd bedacht door Dave Grey, een ondernemer en consultant, die tal van multinationals heeft begeleid in hun groeitraject. Op basis van zijn ervaringen heeft hij een structuur uitgetekend die toepasbaar is in dynamische organisaties.  “De essentie van het verhaal is dat je, ondanks de forse groei, de gemoedelijke sfeer en het familiale DNA van een echte kleine en middelgrote onderneming kan behouden,” zegt Ronny Ruyters (foto), CEO van ACA IT Solutions.

“Onze mensen hebben zich binnen de organisatie altijd thuis gevoeld in een vlakke, open structuur met een lage drempel. Dit behouden, in combinatie met de ambitieuze plannen van ons bedrijf, is geen sinecure. Vandaar de keuze voor de aanpak die Dave Gray The Connected Company noemt.”

Het komt er op neer dat ACA IT-Solutions wordt opgedeeld in een aantal entiteiten, die ‘pods’ worden genoemd. “De teams van elke pod worden samengesteld op basis van de specialisaties en interesses van elke medewerker,” legt Ronny Ruyters uit. “Iedereen krijgt binnen zijn team een rol en verantwoordelijkheden die hem of haar op het lijf geschreven zijn. Je kunt namelijk niet allemaal uitblinken in marketing, leiding geven, financiële gegevens, enzovoort. We leggen de specifieke taken neer bij de mensen die dat het beste kunnen.” De pods werken zowel voor externe klanten als voor de andere afdelingen binnen ACA IT-Solutions en op die manier wordt elke pod in feite een apart bedrijfje,” weet de CEO. “Weliswaar met het grote verschil dat het resultaat van ACA als connected company veel belangrijker is dan de cijfers van iedere entiteit apart. Omdat ze ook van elkaar afhankelijk zijn, zijn de prestaties gericht op de doelstellingen van het grotere geheel.”

Bij ACA IT-Solutions gelooft men sterk in deze structuur omdat de medewerkers in kleine teams blijven opereren, veel verantwoordelijkheid krijgen, taken uitvoeren die ze graag doen, en toch in functie van het hele bedrijf een resultaat willen neerzetten. “We merken nu al dat deze werkwijze erg gewaardeerd wordt,” zegt Ronny Ruyters. “Het is bovendien een sterke basis om onze organisatie verder uit te bouwen. Het concept is schaalbaar naar de verdubbeling van aantal medewerkers die we vooropstellen tegen eind 2019. Tegen die tijd willen we met 300 zijn. Ook dan moet ACA IT-Solutions nog steeds het bedrijf zijn dat overal wordt beschouwd als een fijne werkgever, waar professionalisme en ambitie hand in hand gaan met een uitstekende werksfeer en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.”