Adviesbedrijf uit Zelzate en sportgroothandel uit Gavere failliet

legalGraydon maakte vorige week bekend dat het aantal faillissementen in april 9,6% hoger lag dan in dezelfde maand vorig jaar. Er legden 965 bedrijven de boeken neer, 85 meer dan in april vorig jaar.

“De stijging van het aantal faillissementen in april is opmerkelijk”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon. “Ze gaat immers in tegen de heersende berichten over een verbeterende economische conjunctuur. De belangrijkste verklaring die wij hebben voor de toename, is de verstrenging van de toegangsvoorwaarden tot het verkrijgen van opschorting binnen een WCO-procedure en in het bijzonder de invoering van het rolrecht van 1.000 euro sinds januari 2015.”

Uit de barometer van Graydon blijkt dat de gefailleerde bedrijven ouder en kleiner worden. Dat laatste leidt ertoe dat het jobverlies als gevolg van een faillissement daalt. Tijdens de eerste vier maanden van 2015 waren er in heel België als gevolg van faillissementen  8.309 jobs bedreigd. Dit is een daling met 12,34% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ondertussen houdt de faillissementsgolf echter aan, ook in Oost-Vlaanderen. In diverse sectoren blijven kleine en middelgrote bedrijven het bijzonder moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. De kloof tussen de berichten over de betere macro-economische gang van zaken en de dagelijkse realiteit voor heel wat ondernemers blijft bijzonder groot.

Alleen al op 8 mei werden een kleine vijftig Oost-Vlaamse bedrijven failliet verklaard, waaronder een adviesbureau uit Zelzate, een pizzeria uit Eeklo en een groothandel in sportartikelen uit Gavere. De volledige lijst kunt u bekijken op www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.