OUDENAARDE – In zijn geboorte- en thuisstad Oudenaarde, is Marc Santens overleden, één van de absolute Captains of Industry van de Vlaamse bedrijfswereld. De man die een monument verdient voor zijn verdienste in en bijdrage aan de maatschappij, werd net geen 92.

Marc Santens leidde decennia lang en als een bonus pater familias de textielgroep, waarin het bedrijf dat badstoffen produceerde het meest bekende was en in de jaren negentig ook Europees marktleider. Dat bedrijf raakte deze eeuw in moeilijkheden en kwam terecht bij de Franse groep Descamps. Marc Santens liet zich ook niet onbetuigd in de tapijtsector, in de mode en in de engineering.     

De eeuwig optimistische en goedlachse ondernemer was overal een graag geziene en enorm gewaardeerde figuur die ook geroemd werd omwille van zijn grote diplomatieke capaciteiten. Dat leidde naar een aantal topmandaten, onder meer bij de toenmalige Kredietbank en bij het VEV (de voorloper van Voka). Bij beide instellingen kreeg hij na zijn actieve loopbaan de titel van erevoorzitter. Ook in koninklijke kringen genoot hij aanzien. In 1986 werd hij in de adelstand verheven en mocht naast de titel van baron ook nog twee andere adellijke titels op zak steken. Het heeft de eenvoud in zijn karakter nooit ondermijnd.

Degelijkheid in persoon

Marc Santens was bij uitstek de man van het schrander inzicht, de rustige vastheid en het dienend leiderschap, kortom de degelijkheid in persoon. Rond de eeuwwisseling werd de Santens Groep opgedeeld tussen de verschillende broers en neven die min of meer elk hun eigen weg gingen. Tot zijn grote ergernis kwam de familie op een bepaald ogenblik in het oog van de storm terecht toen de Bijzondere Belastingsinspectie onraad rook. Met een soort van dading en de betaling van 4,5 miljoen euro werd daar in 2015 een punt achter gezet. Marc Santens, die als ondernemer en als mens een monument verdient, leefde de voorbije jaren teruggetrokken en ziek thuis, waar hij ook stierf. Hij laat vier kinderen, één zoon en drie dochters, na alsook een hele rist kleinkinderen waarvan er één de naam Marc draagt.