SINT-NIKLAAS – Een nieuwe lente een nieuw geluid. De beroepsfederatie Agoria wil de kmo’s nog meer bewust maken van welke energiebesparingen allemaal mogelijk zijn. Agoria trekt daarom de boer op met een eigen Ronde van Vlaanderen en geeft donderdag 22 maart de aftrap van haar campagne in Sint-Niklaas.   

Vanaf donderdag 22 maart gaat een energiecoach van Agoria langs bij Vlaamse technologische kmo’s om hen te helpen met hun energiebesparing. Agoria stelt de energiecoach samen met Vlaams energieminister Tommelein voor op het Europese hoofdkwartier van heftruckbedrijf Doosan in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas. Het gaat om een pilootproject waar de Vlaamse overheid 150.000 euro in investeert.

Doosan Industrial Vehicle is een Zuid-Koreaanse producent van heftrucks, zowel diesel, LPG als elektrisch. Vanuit Sint-Niklaas worden heftrucks, reserveonderdelen en logistieke ondersteuning verdeeld over heel Europa. Het bedrijf heeft al heel wat gerealiseerd op het vlak van energiebesparing. Zo werd in januari 2018 een gloednieuwe relighting installatie geplaatst die de energiefactuur met dertig tot vijftig procent zal doen dalen. Doosan is één van de zestig bedrijven die vanaf donderdag bezoek krijgen van de energiecoach van Agoria.

Agoria wil vanuit haar vertrouwensrelatie met haar 1800 leden het belangrijkste energiebesparingspotentieel detecteren en bedrijven begeleiden in de toepassing van de meest rendabele maatregelen. Voor KMO’s zijn dergelijke investeringen niet altijd evident, want ze kosten veel tijd en kennis. Met de coach willen Agoria en de Vlaamse overheid daar nu iets aan doen. Het pilootproject loopt tot augustus 2019.