Agoria: "Vlaamse bedrijven mogen afspraak met digitalisering niet missen"

images67E5852694% van de Vlaamse technologiebedrijven noemt digitalisering een echte ‘game changer’. Dat blijkt blijkt uit een recente enquête van Agoria. Door de snelle evoluties en opportuniteiten op het vlak van digitalisering verwacht meer dan de helft van deze bedrijven (56%) een grote invloed op het eigen businessmodel. “Digitalisering staat bijzonder hoog op de prioriteitenlijst van onze ondernemers,” zegt Wilson De Pril (foto), directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. “Onze bedrijven willen klaar staan en uitgroeien tot koplopers in de digitale economie.” De Vlaamse regering kan hierbij volgens de technologiefederatie een belangrijke rol spelen met een geïntegreerde digitale agenda.

Inzetten op een digitale aanpak bij productontwikkeling en productie laat onze bedrijven toe heel wat nieuwe economische activiteiten te ontwikkelen. Uit de enquête van Agoria blijkt alvast dat de Vlaamse technologiebedrijven volop digitaliseren: 7 op de 10 bedrijven zegt dat digitalisering een grote impact heeft op de innovatie van zijn producten en diensten. 9 op de 10 ondernemingen geeft aan een invloed te verwachten op hun bedrijfsprocessen.

Agoria roept de Vlaamse regering op werk te maken van een geïntegreerde digitale strategie die over alle beleidsdomeinen heen loopt. “Ieder beleidsdepartement voert momenteel zijn eigen ’strategie’. Meer horizontale integratie en samenwerking binnen een globaal concept is nodig.” Ook voldoende investeren in digitalisering is vereist volgens Agoria: “Het programma ‘Radicaal Digitaal’, dat werd aangekondigd in het regeerakkoord, heeft slechts een jaarbudget van 10 miljoen euro. Dat is onvoldoende om echt ambitieus te zijn.”