AMNorman bereidt voedingszaken voor op nieuwe allergenenwetgeving

aaallergenenAMNorman is een onafhankelijk begeleidingskantoor voor kmo’s uit Sint-Denijs- Westrem dat zich specialiseert in een rationele en pragmatische begeleiding van kleine en middelgrote ondernemingen die bepaalde normeringen moeten toepassen of een certificaat willen behalen.

“Naast het algemeen bekende ISO-certificaat, zijn er voor elke sector nog tal van andere certificaten”  , zegt zaakvoerder Winnewald Dejonckheere. Momenteel focust zijn bedrijf sterk op de nieuwe allergenenwetgeving die vanaf 13 december 2014 van kracht wordt voor voedingsbedrijven.

Vanaf die datum moeten voedingszaken die niet-voorverpakte producten verkopen aan hun klanten correcte informatie kunnen verschaffen over aanwezige allergenen. Het gaat in totaal over 14 wettelijke allergenen waaronder bijvoorbeeld  gluten, eieren, melk,…

“Onder andere restaurants, pittazaken, bakkers, slagers en veel kleinhandelszaken vallen onder deze verplichting”, zegt Dejonckheere. “De informatie mag schriftelijk of mondeling, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan,  meegegeven worden aan de klant. Als handelaars ervoor kiezen om de informatie monderling mee te geven, is de belangrijkste voorwaarde dat het betrokken personeel opgeleid moet zijn over de risico’s die gepaard gaan met voedselallergieën en intoleranties.”

AMNorman staat in voor dergelijke opleidingen die volgens Dejonckheere trouwens ook de omzet van de betrokken handelszaken ten goede kunnen komen. “Het staat vast dat deze nieuwe wetgeving heel wat voordelen heeft voor mensen met een allergie of intolerantie. Maar ook voor de handelaars biedt deze regelgeving opportuniteiten. Klanten die men normaal gezien niet over de vloer krijgt, zullen nu de weg wel vinden naar een zaak die juiste informatie kan geven.”

.