GENT – Staalgigant ArcelorMittal gaat in Gent voor een meer ecologisch productieproces en meer propere luchtkwaliteit. Dat maakte de groep zelf bekend. Met de investering is een bedrag gepaard van circa 150 miljoen euro.   

Staal produceren is een eerder milieu belastende activiteit, en dat is nog een understatement. Concreet komt nogal wat koolstofdioxide en koolstofmonoxide vrij. De fabriek in Gent is, notoir bekend, eerder een grootvervuiler. In 2015 werd de Oost-Vlaamse fabriek door het Europees Milieu Agentschap nog in die zin gebrandmerkt.

Maar ArcelorMittal wil van die reputatie af en zet nu alweer een nieuwe stap met de bouw van een eigen bio-ethanolfabriek. De voorbije jaren werden ook al heel wat inspanningen geleverd op milieuvlak, onder meer met de ingebruikname van een nieuwe staaloven die veel minder energie verbruikt. Ook dat was al goed voor een investering van om en bij de 50 miljoen euro, wat het milieurapport al behoorlijk opkrikte. De voorbije drie jaar trok ArcelorMittal liefst 250 miljoen euro uit om de Belgische installaties up te graden.

Met de nieuwe investering zal de site van Gent zich binnen de hele groep profileren als een modelfabriek, zowel op het vlak van productie als inzake gebruikte milieutechnologie.