In aanwezigheid van Vlaamse ministers Bart Tommelein en Joke Schauvliege werd bij ArcelorMittal het grootste windmolenpark van de Gentse haven voorgesteld. Gelijktijdig gaat het ook om de hoogste windmolens van heel het land. Het windmolenpark telt acht windturbines met een zogenaamde tiphoogte van liefst 200 meter. Dat is nog niet eerder gezien in België.

De molens kunnen met hun gezamenlijke capaciteit van ruim 70 miljoen kWh (kilowatt uur) tot 20.000 gezinnen beleveren met duurzame elektriciteit en dat over een periode van een vol jaar. De groene energie is echter integraal voorbestemd voor de staalfabriek. Arcelor Mittal wil met dit project aantonen dat het volledig inzet op groene en dus milieuvriendelijke energie. Het staalconcern voorziet de windmolens trouwens ook zelf met innovatieve staalsoorten. “Zonder staal, ook geen hernieuwbare energie”, aldus het bedrijf.

Het windmolenpark van Arcelor Mittal werd deels gebouwd door de Frans-Belgische groep ENGIE-Electrabel (5 turbines) en deels (3) door de Vlaamse ontwikkelaar Storm uit Antwerpen, die ook in Lokeren een windmolenpark neerzet. Om de link met de buren te intensifiëren, kunnen de omwonenden ook mee participeren in het windmolenproject van ArcelorMittal. ENGIE Electrabel en Storm hebben daarom een coöperatieve vennootschap in het leven geroepen.

De Gentse haven telt in totaal 48 windmolens en bevestigt daarmee haar trouw aan en geloof in duurzame energie.