Architecten uit Ronse krijgen opdracht om van Hoge Mote belevingscentrum te maken

HOGE_MOTEHet beschermde monument De Hoge Mote in Ronse is één van de best bewaarde historische gebouwen van de Vlaamse Ardennen.

Volgens bronnen die verwijzen naar de vijftiende eeuw was het gebouw aanvankelijk een kanunnikenwoning. Het gebouw heeft in de loop der tijd allerlei renovaties ondergaan. Maar toch is veel van de oorspronkelijke structuur en vormgeving bewaard gebleven.

Het gebouw, waarin ooit ook het vredegerecht en een textielbedrijf waren gehuisvest, en dat nu de dienst voor toerisme herbergt, dankt zijn naam aan een “mote”, een aangelegde heuvel omringd door een met water gevulde gracht.

Het stadsbestuur wil dit unieke gebouw een bestemming geven als toegangspoort tot de Vlaamse Ardennen en er een modern info- en belevingscentrum van maken, dat bezoekers alle nodige informatie moet bieden over Ronse en de Vlaamse Ardennen.

Het stadsbestuur van Ronse kreeg voor die plannen al eerder subsidie van de Vlaamse overheid. De opdracht voor de verbouwing van de Hoge Mote is nu toegekend aan het architectenbureau Murmuur uit Ronse onder leiding van Pieter Vanderhoydonck en Tinne Verwerft, dat er bij de aanbesteding naar het zeggen van de betrokken schepenen “met kop en schouders bovenuit stak”.

Murmuur en partners krijgt tot  2018 de tijd om hun opdracht uit te voeren. De totale kostprijs wordt geraamd op 1,8 miljoen euro.