Argenx, dat geneesmiddelen ontwikkelt voor de behandeling van auto-immuunziekten en kanker, kan meer dan tevreden terugblikken op zijn debuut op de Amerikaanse Nasdaq-Beurs. Het biotechbedrijf uit Zwijnaarde mikte bij aanvang op zo’n 60 miljoen euro van de Amerikaanse investeerders, maar kon al rekenen op 100 miljoen dollar. Dat komt overeen met een slordige 90 miljoen euro. De komende weken kan dat bedrag nog met 15 miljoen euro worden aangedikt.

Drie jaar geleden sprokkelde Argenx op de Brusselse beurs al eens 40 miljoen euro, maar dit Amerikaanse debuut spreekt tot de verbeelding. Er werd voor ruim 5,8 miljoen aan nieuwe aandelen geplaatst aan 17 dollar per stuk. De vele miljoenen zullen gebruikt worden om de onderzoeksprogramma’s naar geneesmiddelen te versnellen.

Argenx is een Nederlands-Belgisch biotechnologiebedrijf. Sinds 2009 bevindt de hoofdzetel zich in Zwijnaarde. In Nederland is Argenx in Breda gevestigd. Het bedrijf ontwikkelt gedifferentieerde therapieën gebaseerd op antilichamen voor de behandeling van ernstige auto-immuunziekten en kanker. Die worden op basis van het afweersysteem van lama’s gecreëerd. Tot eind vorig jaar telde Argenx 100 miljoen euro cash. In totaal stelt het zo’n 75 werknemers tewerk.