GENT – Het Gentse biotechbedrijf Argenx -niet te verwarren met Ablynx- krijgt vanuit Vlaamse hoek een subsidie van 2,5 miljoen euro toegestopt. Sinds het bedrijf genoteerd is op de Nasdaq (2017), blijken ook heel wat Amerikaanse investeerders grote interesse te tonen om geld te stoppen in het beloftevolle bedrijf van ceo Tim Van Hauwermeiren.

Argenx werd precies tien jaar terug boven de doopvont gehouden. Het doet onderzoek naar geneesmiddellen die zeldzame ziektes, zoals bepaalde spierziektes,  moeten counteren. Het biotechbedrijf heeft bijna honderd mensen in dienst op de hoofdzetel in Gent. Sinds kort kwam er ook in Boston een kantoor bij, om de eenvoudige reden dat 80 procent van de aandeelhouders een Amerikaans paspoort hebben. Een lokale vestiging was dan ook niet meer dan normaal, zeker gezien de notering op de Nasdaq ook.

Argenx hoopt naar het zeggen van zijn ceo in de media, om zo snel mogelijk een geneesmiddel naar de markt te kunnen brengen. Het onderzoek in Gent is zeer intensief. Gehoopt wordt dat tegen eind dit jaar een definitieve stap kan gezet worden naar vermarkting. Argenx kan rekenen op een grote financiële draagkracht. Na diverse kapitaalrondes zit het op een berg cash die geraamd wordt op zo’n slordige 360 miljoen euro, een scenario waar de ceo-stichter bij de opstart alleen maar kon van dromen.