GENT – Het biotechbedrijf Argenx laat weten dat het een vermoedelijk grote doorbrak heeft gerealiseerd met een zelf ontwikkeld medicijn dat spierziektes kan counteren. Als alle prognoses bevestigd worden kan het geneesmiddel tegen 2021 op de markt komen.

Het medicijn kreeg de codenaam ARGX 113 mee. De tests op 24 patiënten waren grotendeels veelbelovend, want de spierziekte breide zich niet langer uit. Dat belooft voor de toekomst. Op de beurs werd het aandeel meteen in de armen gesloten. Theoretisch zou het Gentse bedrijf nu zelfs 1 miljard euro waard zijn, al moeten alle prognoses, verwachtingen en voorbeschouwingen natuurlijk nog wel bevestigd worden.    

Argenx noteert sinds mei van dit jaar op de Amerikaanse Nasdaq. Het biotechbedrijf uit Zwijnaarde mikte bij aanvang op zo’n 60 miljoen euro van de Amerikaanse investeerders, maar kon toen al meteen rekenen op 100 miljoen dollar. Nu zijn er plannen voor een nieuwe kapitaalronde. Drie jaar geleden sprokkelde Argenx op de Brusselse beurs ook al eens 40 miljoen euro. De vele miljoenen waren nodig om onderzoeksprogramma’s naar geneesmiddelen te versnellen.

Argenx is een Nederlands-Belgisch biotechnologiebedrijf. Sinds 2009 bevindt de hoofdzetel zich in Zwijnaarde. In Nederland is Argenx in Breda gevestigd. Het bedrijf ontwikkelt gedifferentieerde therapieën gebaseerd op antilichamen voor de behandeling van ernstige auto-immuunziekten en kanker. Die worden op basis van het afweersysteem van lama’s gecreëerd. Tot eind vorig jaar telde Argenx 100 miljoen euro cash. In totaal werken er zo’n 75 werknemers voor het bedrijf.