In het hart van sportief Gent, aan de Watersportbaan, naast de sportinfrastructuur van UGent is de Arteveldehogeschool van start gegaan met de bouw van haar nieuwe sportcampus. Er is namelijk een groeiende vraag naar sportinfrastructuur voor zowel studenten in de sportopleidingen als de doorsnee student en docent. Het wordt een duurzaam en bijna energieneutraal gebouw. Het terrein werd ter beschikking gesteld door UGent.

De sportcampus wordt de gloednieuwe thuishaven voor de sportgerelateerde opleidingen van Arteveldehogeschool. De studenten Lichamelijke opvoeding en Bewegingsrecreatie (Leraar secundair onderwijs), maar ook bijvoorbeeld de toekomstige leraars lager en kleuteronderwijs krijgen er vanaf academiejaar 2018-2019 les.

“In deze campus investeren we 10 miljoen euro”, zegt Tomas Legrand, algemeen directeur van de Arteveldehogeschool. “We bieden dan ook niet enkel onze (top)sportstudenten, maar ook de 13.000 andere studenten en 1300 medewerkers van de Arteveldehogeschool aantrekkelijke en betaalbare sportinfrastructuur. We willen onze studenten en docenten aanzetten tot een gezonde levensstijl. Zo zal je kunnen fitnessen op de campus, iets waar enorm veel vraag naar is. Waar mogelijk werken we ook samen met de andere Gentse instellingen voor hoger onderwijs.”

Meer dan de klassieke sporthal

De campus voorziet in een waaier aan sportfaciliteiten ,zoals een grote multifunctionele sportzaal, een oefenruimte met klimmuur, een fitnessruimte, een danszaal, een judozaal… Ook een reeks leslokalen is voorzien en optimaal geïntegreerd in de sportcontext. Zo bieden bepaalde leslokalen uitzicht op de sporthal en zijn als het ware opgehangen in de ruimte.

De gehele sportcampus wordt specifiek ingericht met het oog op optimaal en comfortabel lesgeven. Luc Smet, directeur facilitair beheer en IT: “In een klassieke sportzaal is de akoestiek een belemmering om comfortabel les te geven en vlot met studenten te communiceren. Door de hoge plafonds en harde materialen heb je er heel wat nagalm. In de nieuwe sportcampus wordt gewerkt met geluidsabsorberende materialen. LED-verlichting moet ervoor zorgen dat aanwezigen zich niet verblinden als ze de bal volgen.”

Verder biedt de campus ook een aantal werkplekken voor studenten. Alle faciliteiten voor praktijklessen, trainingen, theorielessen en zelfstudie zijn gebundeld op de nieuwe sportcampus. De sportfaciliteiten staan ook ter beschikking van de studenten om buiten de lessen te trainen en individueel te oefenen.