GENT – De Arteveldehogeschool pakt in de opleiding Communicatiemanagement uit met een toepassing van artificiële intelligentie (AI), met dank aan de robot Artie. Artie is de chatbot waarmee een Vlaamse primeur in het hoger onderwijs in huis wordt gehaald.

Eind september werd hij al even aan de directie en medewerkers van Arteveldehogeschool voorgesteld, maar sinds kort is hij helemaal in gebruik: de robot Artie. De chatbot werd ontwikkeld door de opleiding Communicatiemanagement en gaat in eerste instantie voor deze opleiding worden ingezet. Zijn virtuele kantoor wordt de opleidingspagina op Facebook en de bijbehorende Messenger-applicatie. “We hoorden het Bart De Waele van het digitaal agentschap Wijs eerder dit jaar nog graag zeggen”, vertelt Serge Cornelus, docent in de opleiding Communicatiemanagement. “De toekomst van de digitale communicatie is een chatomgeving, en chatbots gaan daar integraal deel van uitmaken. Welnu, dan zitten we met onze opleiding alvast op het goede spoor.”

De opleiding Communicatiemanagement broedde al een tijdje op de vraag hoe ze Facebook als platform op een andere manier kon inzetten. Het voorstel van Tommy Opgenhaffen, de e-learningspecialist van de opleiding, en zijn collega Clio Janssens van het onderwijsinnovatietraject Blend The Start om een chatbot te ontwikkelen, kwam als geroepen. “Ik ben al langer bezig met onderwijsinnovatie en digitalisering”, aldus Opgenhaffen. “Bots en artificiële intelligentie (AI) zijn in volle opkomst. Voor het hoger onderwijs bestaat sinds vorig jaar Wanda, ontwikkeld door Unit4 met Microsoft-software binnen de context van studentenadministratie. Maar met Artie hebben we onze eigen, unieke chatbot ontwikkeld, specifiek voor Facebook en Messenger. We weten immers dat veel 18-jarigen nog altijd best wat tijd op Facebook doorbrengen, uiteraard naast andere platforms. Chatten is bovendien hun tweede natuur. De vragen die we anders vooral kregen op een infodag, via mail of tijdens introductiegesprekken, kunnen voortaan ook door Artie worden beantwoord.”