HARELBEKE/ZELE – Aspiravi nv is gestart met de funderingswerken van de 3 nieuwe windturbines gelegen nabij de industriezone in Zele. De levering van de grote onderdelen van de windturbines is gepland in september, waarna dan de eigenlijke opbouw van de windturbines kan gebeuren. Omwonenden kunnen mee investeren in en genieten van de opbrengsten van windenergie via de aankoop van aandelen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen.

Aspiravi nv bouwt in Zele windturbines van het type Enercon E82 met een as-hoogte van 108 meter. De wieken hebben een lengte van 41 meter. De windturbines zullen groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 4.000 gezinnen. Bovendien vermijden de windturbines een CO2-uitstoot van 6.398 ton per jaar. Dat is gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 2.722 wagens.

Omwonenden participeren en genieten mee

Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen cvba kunnen omwonenden mee investeren in het project. De omwonenden van Zele zullen actief geïnformeerd worden over de mogelijkheid om mee te investeren. Zo zullen alle inwoners van de gemeente thuis een flyer ontvangen met informatie over het windenergieproject en de coöperatieve vennootschap.

Aspiravi Samen cvba telt vandaag meer dan 2.800 coöperanten, die samen reeds meer dan 7,6 miljoen euro kapitaal hebben opgehaald. Voor het werkjaar 2017 werd een dividend van 3,5% uitgekeerd aan de coöperanten op hun investering in groene energie.