2f80d70Met de Leeuw van de Export zet Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks Vlaamse bedrijven met uitzonderlijke exportresultaten in de kijker. Op de vijftiende editie ontvingen Aucxis en MediaGeniX de prestigieuze exportaward van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, respectievelijk  voor kleine en grote bedrijven.

In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’ haalde Aucxis uit Stekene het van Chemicar Europe en iText Group.

Aucxis is een expert in de automatisering van tijdkritische industriële processen. De e-tradesystemen van Aucxis vinden wereldwijd hun weg naar vis-, fruit- of bloemenveilingen. “Binnen deze nichemarkt van veil- en verkoopsystemen is Aucxis mogen we ons met een marktaandeel van ongeveer 80% wereldmarktleider noemen”, zegt CEO Geert Vonck (foto).

Daarnaast produceert Aucxis ook procescontrolesystemen, vooral voor de langetermijnbewaring van fruit. Sinds een paar jaar zet Aucxis ook volop in op RFID-technologie, die gebruikmaakt van radiosignalen voor identificatie. Via RFID-tags kan het bedrijf bijvoorbeeld vis traceren doorheen de hele keten. Met zijn automatiseringsoplossingen op basis van RFID-technologie bedient het naast de agro-industrie ook andere sectoren zoals de zorg, farma, chemie, publiek transport en retail.

Aucxis exporteert naar bijna 60 landen wereldwijd. In 2015 realiseerden de 47 medewerkers een omzet van ruim 6 miljoen euro. Ongeveer 74% daarvan kwam uit export.

De diversificatie en de toename van export maakten indruk op de jury van de Leeuw van de Export. Het is duidelijk dat deze Vlaamse kmo regelmatig onderzoekt hoe ze zichzelf kan herpositioneren binnen een traditionele niche.

Daarbij investeert Aucxis sterk in innovatie. Zo wonnen het bedrijf onlangs met een consortium van Vlaamse bedrijven, ziekenhuizen en academici de Agoria eHealth Award 2016 in de categorie ‘Beste ICT-project dat kwaliteitssystemen verbetert en processen optimaliseert.