AZ Alma implementeert Security Operations Center

0000000000000000000000fritzDe ziekenhuisgroep AZ Alma denkt toekomstgericht na over , netwerkbeveiliging en -beheer vanop afstand en deed daarom een beroep op SecureLink, een firma uit Wommelgem die gespecialiseerd is in oplossingen voor netwerken, security en datacenter-infrastructuur, om een SOC-project (Security Operations Center services) te realiseren.

Opvallend hierbij is dat SecureLink daarnaast ook zelf zal instaan voor het volledige beheer van de netwerkinfrastructuur en veiligheidscomponenten via de SecureLink – NOC (Network Operations Services). Voor het eerst worden NOC en SOC gecombineerd in één omvattend contract.

 AZ Alma, heeft momenteel twee campussen,  in Eeklo en Sijsele. In maart 2017 verhuist alle directe patiëntenzorg naar één nieuwe campus in Eeklo. “Het is net voor deze nieuwbouw dat wij onze volledige IT-infrastructuur onder de loep wilden nemen. Er komt immers heel wat nieuwe technologie bij kijken”, zegt Fritz Defloor (foto), directeur ICT & Administratie van AZ Alma. “Het netwerk wordt de backbone van alles: van WiFi tot IP-telefonie voor het personeel. Dat betekent dat dit netwerk altijd beschikbaar moet zijn, een goede kwaliteit moet bieden én veilig moet zijn.”

 Om een volledig nieuw netwerk te realiseren in de nieuwbouw, koos AZ Alma om ‘vanaf nul’ te starten. Van bij de beginfase besliste de ziekenhuisgroep dan ook om met SecureLink samen te werken voor het uittekenen van het totale concept. Een IT-team in een ziekenhuis is eerder klein en AZ Alma wil haar eigen IT-afdeling daarom zo min mogelijk laten werken aan de IT-infrastructuur, maar zoveel mogelijk in functie van concrete verzoeken van artsen en verplegers. Het opteerde daarom voor een managed services model, waarbij een externe partner het netwerk beheert. “In onze organisatie is het niet mogelijk om voor elke tak van IT een specialist in dienst te nemen. Een outsourced managed services model biedt ons veel meer flexibiliteit en zekerheid”, aldus nog Fritz Defloor.

Het beheer op afstand gebeurt via de Network Operations Center Services (NOC) van SecureLink. Dit wil zeggen dat het dagelijkse beheer van de diverse componenten van het netwerk en de ICT-beveiliging door de experten van Securelink wordt gedaan. Daarnaast zal AZ Alma – als één van de eerste ziekenhuizen – deze dienstverlening combineren met de SecureLink Security Operations Center services (SOC). Met behulp van verschillende security-technieken, security-tools en intelligentie feeds, leggen de SOC services de focus op detectie en snelle respons bij security incidenten. Zo zal het SOC vanop afstand waarnemen wat er aan de hand is in de infrastructuur en een snelle diagnose terugkoppelen naar het NOC dat dan weer de nodige maatregelen uitvoert. Dit in volledige transparantie met het AZ Alma ICT team.

De combinatie van NOC met SOC, legt een extra proactieve en preventieve security laag bovenop het netwerkbeheer. Fritz Defloor: “Met andere woorden: wat door SOC wordt gezien, wordt door NOC uitgevoerd. Waar we nu pas reageren als er zich onregelmatigheden voordoen, zullen we met de nieuwe gecombineerde dienstverlening ons netwerk niet alleen proactief kunnen monitoren, maar eveneens preventief kunnen anticiperen. Het resultaat? Een minimale impact op ons netwerk.”