GENT – In de categorie Healthcare heeft AZ Maria Middelares de Kwinta Business Excellence Award 2017. Het Gentse ziekenhuis neemt zo de bovenhand van OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove, dat ook genomineerd was.

Met de Kwinta Business Excellence Awards bekroont het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg elk jaar organisaties die business excellence realiseren door kwaliteit via innovatie en talent. In de categorie voor de bedrijfssector won ATF wegenbouw uit Zandvliet. In de gezondheidscategorie, waar twee Oost-Vlaamse ziekenhuizen kans maakten op de titel, werd AZ Maria Middelares uitgeroepen tot winnaar van de kwaliteitsaward.

Meetbare kwaliteit

De jury zag in het Gentse ziekenhuis een focus op een duidelijke strategie. Via heldere scoreboards ontstond er een cultuurwijziging rond samenwerking en veiligheid. Ook Linda Staessen, Ann Van Oost en Annelies Lippens van het AZ Maria Middelares kunnen dat beamen. Zij slaagden erin om kwaliteit in iedere cel van het ziekenhuis te brengen.

“We hebben kwaliteit tastbaar, meetbaar, zichtbaar en dynamisch gemaakt”, legt Linda Staessen uit. “Daardoor is er een blijvend effect op de veiligheidscultuur met duidelijk aantoonbare resultaten voor de patiënt. Zo springt bij internationale audits de aandacht voor warme zorg en top-downengagement van de staf eruit.”

In 2015 verhuisde AZ Maria Middelares naar een gloednieuw complex op dezelfde site in Gent. Het ziekenhuis telt 542 bedden, 24 hoogtechnologische interventiezalen en een oppervlakte van 64.800 vierkante meter. Dagelijks zijn er meer dan 1.650 personeelsleden en 180 artsen aan de slag.