Het smullen van paaseieren hebben we weer gehad, en onder meer bij Barry Callebaut zullen ze dat geweten hebben. Barry Callebaut is ’s werelds grootste producent van bulkchocolade en de moedermaatschappij van de productie-eenheid in Wieze. De halfjaarresultaten van het concern zijn, net als de paaseieren, danig goed dat ze smaken naar meer.

Op een nochtans krimpende chocolademarkt wereldwijd slaagden de Zwitsers er in om toch bijna 1,5 procent meer chocolade te verkopen: 946.782 ton om precies te zijn. De omzet van het concern groeide tot 3,54 miljard Zwitserse frank (ongeveer 3,3 miljard euro), terwijl de nettowinst uitkwam op 142,1 miljoen Zwitserse frank (130 miljoen euro). De fabriek in Wieze wordt altijd bestempeld als een cruciale site binnen de multinational. In Zwitserland spreekt men zelfs over het vlaggenschip van de groep. In Wieze werken om en bij de duizend mensen en is er ook een professioneel opleidingscentrum gevestigd. In ons land is Barry Callebaut eveneens actief in Halle, waar vorig jaar een fabriek werd overgenomen. De multinational heeft in de persoon van Patrick De Maeseneire een Belgische voorzitter.

De groep Barry Callebaut ontstond in 1996 nadat het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry besloten tot een fusie en Zwitserland kozen als hun thuisland. Het chocoladeconcern wil op middellange termijn 4 tot 6 procent groeien en topman Antoine de Saint-Affrique blijft naar eigen zeggen geloven dat dit realistisch is, ook al blijven de markten volatiel.