callebBarry Callebaut, ’s werelds toonaangevende fabrikant van chocolade en cacaoproducten van hoge kwaliteit, die gevestigd is in Wieze, IFC, een lid van de Wereldbankgroep, en IDH, The Sustainable Trade Initiative, kondigen een baanbrekend risicodelend partnerschap van 9 miljoen dollar aan voor de financiering van 103.000 kleine cacaoboeren in Ivoorkust tegen 2020.

Barry Callebaut zal met de steun van IFC en IDH krediet in natura leveren aan boeren in de vorm van inputs en boerderijdiensten. Na enkele succesvolle jaren zullen de boeren positieve operationele en financiële resultaten hebben opgebouwd en daardoor bankabel worden, waardoor lokale financiële instellingen rechtstreeks leningen zullen kunnen verstrekken aan de boeren, wat een enorme sprong vooruit is voor de financiering van cacaoboerderijen.

Dit programma sluit aan bij het engagement van Barry Callebaut voor de Cocoa Action. De Cocoa Action is een vrijwillige strategie van de cacaosector voor duurzame cacao op initiatief van de World Cocoa Foundation (WCF) om de productiviteit, rendabiliteit en inkomsten van cacaoboeren te verbeteren. Op kredietbasis zullen twee productiviteitspakketten rechtstreeks aan boeren en boerencoöperaties worden verstrekt. Het basispakket omvat opleiding inzake thema’s als snoeitechnieken en gewasbescherming. Het tweede, geavanceerde pakket levert daarnaast ook meststoffen aan professionele en kredietwaardige boeren met bomen van minder dan 20 jaar. Een cruciaal element binnen het initiatief is dat beide pakketten zullen worden ondersteund door individuele coaching op de boerderij door erkende medewerkers van Barry Callebaut die opgeleid zijn op het vlak van bedrijfsbeheer, agronomie en volwassenenonderwijs.

Om het productiviteitspakket op krediet te ontvangen, krijgen de boeren hulp bij het openen van een bankrekening waarop zij vooraf een gedeelte van de waarde van het pakket moeten sparen. De rekeningen worden geopend bij Advans een van de belangrijkste microfinancieringsinstellingen (MFI’s) in West-Afrika.

Dit gecombineerde plan zal boeren bekrachtigen en omvormen tot ondernemers met een positieve operationele, financiële en rendabiliteitstrackrecord. Het uiteindelijke doel is om het voor lokale en internationale financiële instellingen makkelijker te maken om onafhankelijk te investeren in dergelijke programma’s met een grote impact.

Antoine de Saint-Affrique, CEO, Barry Callebautn zegt daarover het volgende: “Duurzaamheid staat centraal in ons bedrijfsmodel en in onze waarden. De start van dit initiatief vertegenwoordigt een belangrijke stap in het promoten van duurzame professionele cacaoteelt en stelt de cacaoboeren in staat om van zelfvoorzienende boeren uit te groeien tot kleine ondernemers. Barry Callebaut is trots om een leidersrol te spelen in de inspanningen om de cacaoteelt te professionaliseren, en is enthousiast over de steun die wij daarvoor krijgen van onze partners.”