WIEZE – Multinational en wereldspeler Barry Callebaut tast fors in zijn portefeuille om zijn productiesites in Wieze en in Halle up te graden en meer capaciteit te bezorgen, een gevolg van de alsmaar aantrekkende vraag vanuit de markt. 

De Zwitserse wereldspeler Barry Callebaut wil tegen eind volgend jaar zijn productiecapaciteit in België met maar liefst twintig procent opkrikken. Dit gaat gepaard met een investering van tientallen miljoenen euro’s zonder dat een precies bedrag wordt genoemd. De fabrieken in Wieze en in Halle zouden daar het meest voordeel bij hebben. In Wieze staat vandaag al de grootste chocolade verwerkende fabriek ter wereld.

In Wieze, en ook in Halle, zouden de geplande investeringen geen nieuwe tewerkstelling met zich meebrengen. de reden moet volgens Barry Callebaut niet ver gezocht worden. Het zou immers gaan om investeringen in het automatiseren van een deel van het productieproces. Wieze zal niettemin eens te meer groeien in productiecapaciteit.

De fabriek in Wieze wordt altijd bestempeld als een cruciale site binnen de multinational. In Zwitserland spreekt men zelfs over het vlaggenschip van de groep. In Wieze werken om en bij de duizend mensen en is er ook een professioneel opleidingscentrum gevestigd. De multinational heeft in de persoon van Patrick De Maeseneire een Belgische voorzitter. De groep Barry Callebaut ontstond in 1996 nadat het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry besloten tot een fusie en Zwitserland kozen als hun thuisland. Het chocoladeconcern wil op middellange termijn 4 tot 6 procent groeien en topman Antoine de Saint-Affrique blijft naar eigen zeggen geloven dat dit realistisch is.