Basalte is kind aan huis bij de rijken der aarde

FVL_klaas_WEB_RGBHet in 2008 opgerichte Basalte uit Merelbeke, dat zich specialiseert in topdomotica, is één van snelst groeiende bedrijven in Oost-Vlaanderen en staat dan ook op de Fast 50 lijst van Deloitte. “Van meet af aan hebben we gefocust op het topsegment binnen de woningbouw”, zegt managing director Klaas Arnout. De producten van Basalte zijn dan ook terug te vinden in villa’s in Beverly Hills, koninklijke paleizen in het Midden Oosten en jachten in Monaco en Saint-Tropez. Ongeveer 90% van de omzet vloeit voort uit export en Basalte verkoopt zijn producten in meer dan 50 landen, maar de Europese landen blijven de belangrijkste afzetmarkt.

De snelle groei van het bedrijf is volgens Klaas Arnout te danken aan een duidelijke filosofie. “We ontwikkelen kwalitatieve en technologisch hoogstaande producten vanuit het perspectief van de eindgebruiker. De producten zijn innovatief en vernieuwend op het vlak van bediening en hebben een prachtig design. Onze producten werken bovendien binnen de globale wereldwijde open source domotica-standaard KNX. Dankzij dit platform werd een sterke internationalisering mogelijk.”  Het heeft ongetwijfeld ook geholpen dat het bedrijf, dat ook exposant is op de biënnale Interieur,  de jongste jaren nogal wat internationale designawards heeft ontvangen, onder meer recent nog op een beurs in de Verenigde Staten. Dat heelft alvast voor veel extra aandacht gezorgd.”

“We maken ons sterk dat we door te investeren in een sterk internationaal netwerk van partners en door het verder ontwikkelen van onze aanwezigheid in KNX-installaties nog sterker kunnen worden op de exportmarkt, en dat we zo kunnen uitgroeien tot een gevestigde waarde binnen het landschap van het smart home”, zegt Klaas Arnout nog.