Bedrijf uit Gavere lanceert eerste Belgische webshop met opensource computers

avatarLinux-service.be, een bedrijf uit Gavere, opent als eerste in België een webshop met opensource computers. “Bijna alle computers worden tegenwoordig aangeboden met enkel  de al geïnstalleerde commerciële software  van de Amerikaanse besturingssystemen”, zegt Guy Duportail “en dat houdt gevaren in voor de privacy en de veiligheid”.

Dankzij de nieuwe online webshop van Linux-service kunnen klanten nu ook laptops, notebooks en servers aankopen waarin het Europese opensource besturingssysteem Linux  is geïnstalleerd. Ze kunnen ook kiezen voor andere software zoals Ubuntu en Debian. Deze opensource computers zijn volgens linux-service het ideale antwoord tegen het toenemende onveiligheidsgevoel bij internetten zoals online bankieren.

“Virussen en keyloggers hebben immers geen impact op deze vrije software”, geeft Guy Duportail aan. “Iedereen heeft er belang bij virussen, hackers en andere malafide praktijken, zo efficiënt mogelijk af te weren. Veiligheid en privacy zijn het hoogste goed voor opensource, daarom schakelen veel landen zoals China en Rusland ook over naar vrije software omdat ze niet meer willen afhankelijk willen zijn van gesloten buitenlandse pc-besturingssystemen.”

Een bijkomend voordeel van opensource is volgens Duportail het gebruiksgemak. “In een wereld waar de technologie voortdurend complexer wordt, staan voor opensource nog steeds de mens en de eenvoud van zijn pc-besturingssysteem centraal.Daarom is overschakelen naar een Opensource Linux besturingssysteem makkelijker dan overschakelen naar de nieuwste commerciële besturingssystemen.”