STEKENE – Binnenkort kan fruit langer zonder chemische behandeling worden bewaard. Daar moet DCS Automatic van Storex voor zorgen. Het bedrijf uit Stekene kan voor de ontwikkeling rekenen op de nodige subsidies.

Wanneer de boer zijn appels oogst, duurt het soms nog weken of maanden vooraleer ze verkocht kunnen worden. Daarom is het van belang dat de appels lang en vooral goed bewaard worden. Storex steekt daar een handje bij toe. Samen met het Nederlandse bedrijf Environmental Monitoring Systems (EMS) ontwikkelt Storex de DCS Automatic. Dat is een volledig geautomatiseerd meetsysteem om fruit bij een zo laag mogelijk zuurstofniveau te bewaren. Ze krijgen daarbij financiële steun van CrossRoads2 (*).

“De bedoeling is dat in de DCS Automatic, waar de appels worden bewaard, het zuurstofniveau zo laag mogelijk wordt gehouden”, licht Peter Kooijman van Storex toe. “Dan gaan ze trager rijpen, waardoor het risico van soortspecifieke opslagziektes sterk wordt gereduceerd. De appels smaken dan beter en blijven langer stevig.” Alleen mag het zuurstofgehalte niet te laag zijn, want dan beginnen de appels te fermenteren wat voor een slechte smaak zorgt. “De DCS Automatic gaat het zuurstofniveau daarom stapsgewijs en heel voorzichtig omlaag bijstellen. Dat gaat van het gangbare cijfer van 1,2 procent tot 0,4 of zelfs 0,3 procent.”

Het bedrijf uit Stekene maakt al meer dan 20 jaar slimme CA-producten (controlled atmosphere) waaronder apparatuur voor professionele fruitbewaring. De partners plannen om op korte termijn een prototype van de DCS Automatic te finaliseren.

(*) CrossRoads2 is een Interregproject (Vlaanderen – Nederland) dat kmo’s en mkb’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Oost-Vlaanderen zijn er 20 kmo’s betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 770.467 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe.