Bedrijven rekenen UGent-diploma's tot de beste ter wereld

plechtigeproclamatiearchitectuurEen diploma van de Universiteit Gent behoort tot de beste van de wereld. Dat blijkt uit de Global Employability University Ranking, die Times Higher Education opstelde na een wereldwijde rondvraag bij meer dan 4.000 CEO’s en HR managers.

Met Harvard, Cambridge en Oxford voeren de bekende Amerikaanse en Britse topinstellingen ook de Global Employability University Ranking aan. Maar universiteiten uit andere landen zijn in  opmars. Dat geldt ook voor de Universiteit Gent, die voor het vijfde jaar op rij sterk scoort in deze ranglijst: de UGent stijgt naar plaats 49. Als tweede Belgische universiteit haalt ook de KU Leuven de top-100 en landt op plaats 62.

Opvallend: voor deze survey werden geen Belgische bedrijven geconsulteerd. UGent-rector Anne De Paepe: “Dat we zonder stemmen uit eigen land toch zo goed scoren, bewijst dat onze afgestudeerden internationaal écht wel hoog aangeschreven staan.”

Bedrijfsleiders en HR managers stippen aan dat een duurzame samenwerking met universiteiten een belangrijke basis vormt om talentvolle afgestudeerden te rekruteren. De reputatie van de instelling weegt volgens de onderzoeksresultaten steeds minder door, de expertise van de afgestudeerden en hun internationale profiel daarentegen steeds meer. Verder spelen flexibiliteit, persoonlijkheid en professionele ervaring van jonge universitairen een belangrijke rol. Mooie studieresultaten en een bekende universiteit op je diploma volstaan dus niet om bij een toonaangevend internationaal bedrijf aan de slag te kunnen, algemene competenties en “ready-for-work” skills zijn minstens even cruciaal.

Anne De Paepe herkent zich in deze analyse. “Wij werken natuurlijk niet zo maar op maat van een bedrijf, maar we houden wel voeling met wat werkgevers verwachten en hoe zij het werkveld in de toekomst zien evolueren. Onze “Durf Denken”-mentaliteit, onze jarenlange ervaring met het stimuleren van ondernemerschap bij studenten en natuurlijk de kwaliteit van de opleidingen zelf: het zijn allemaal ingrediënten die van een UGent-diploma een kwaliteitslabel maken dat wereldwijd deuren opent.”

De editie 2015 van de Global Employability University Ranking werd op 12 november 2015 uitgebracht door een Frans en een Duits consultancybedrijf in samenwerking met de Times Higher Education. Elk jaar vragen zij aan meer dan 4.000 CEO’s en HR managers uit 21 landen naar welke universiteiten het best tegemoetkomen aan hun verwachtingen. Op basis van deze survey wordt een ranglijst opgemaakt van universiteiten die door werkgevers het vaakst genoemd worden.