Bekina Boots, ontwikkelaar en producent van veiligheidslaarzen uit polyurethaan, investeert 1,2 miljoen euro in de aankoop van een nieuwe machine. Het bedrijf uit Kluisbergen kan zo aan de wereldwijde stijgende vraag naar de laarzen blijven voldoen.

De nieuwe machine verhoogt de productiecapaciteit met 25 procent. “Bovendien verkorten we onze doorlooptijden en geven we algemeen onze efficiëntie een boost”, zegt Peter Bauwens, ceo van Bekina Boost. Verschillende modellen laarzen zullen in één productieproces geproduceerd kunnen worden. Ook veiligheidslaarzen met een verschillende materiaalsamenstelling kunnen nu gelijktijdig van de band rollen. “Deze investering zal ons helpen om onze lange termijndoelstellingen te bereiken met focus op een sterke verankering in Kluisbergen.”

Toekomstvisie met groei

De nieuwe machine beschikt over twee robotarmen om de taken van de operatoren te verlichten. “De taak van de operatoren wordt niet alleen lichter, maar ook gezonder. Onze mensen evolueren zo bovendien mee met de huidige werkomstandigheden. Ze worden technisch meer onderlegd, krijgen opleidingen en worden meer technici dan handenarbeiders.”

Deze trend past in de toekomstvisie van Bekina Boots, dat eerder dit jaar zijn groeitarget naar 10 procent op jaarbasis verhoogde. “We geloven dat producenten moeten investeren in automatisatietechnologieën. Zo zijn hun processen mee met de tijd en blijven ze competitief en winstgevend.” In lijn met deze visie blijft Bekina Boots ook investeren in geschoolde werkkrachten die bereid zijn deze nieuwe werkmethoden aan te leren.

Bekina Boots werd opgericht in 1962 in Kluisbergen. Het bedrijf had in 2016 een omzet van 14 miljoen euro en exporteert naar 43 landen. De polyurethaan veiligheidslaarzen van Bekina Boots worden onder andere in de landbouw- en voedingssector, de visserij en de industrie gebruikt.