Bekina Compounds is VOKA-ambassadeur Oost-Vlaanderen

zzzzzvdbLaarzenfabrikant Bekina Boots, het bedrijf uit Kluisbergen  onder leiding van Georges en Thomas Vanderbeke, was vorige vrijdag de Oost-Vlaamse genomineerde om te worden uitgeroepen tot nationale KMO-laureaat. Dat uiteindelijk het Limburgse Impermo met die prijs ging lopen, doet niets af aan de verdiensten van de bedrijvengroep. Het verhaal van Bekina Boots en de zusterbedrijven Bekina Compounds en Bekina Indurub bewijst dat de industrie in Vlaanderen allerminst ten dode is opgeschreven. Bekina Compounds is op 24 november ook uitgeroepen VOKA Ambassadeur voor Oost-Vlaanderen.

Bekina Compounds treedt meer en meer uit de schaduw van zusterbedrijf Bekina Boots dat jaarlijks een half miljoen paar PU-laarzen maakt voor specifieke sectoren. Bekina Compounds werd opgericht in 2007 en slaagt er in zich steeds duidelijker op de internationale kaart te zetten. Want de spin-off die is voortgesproten uit de kennis van Bekina Boots rond de rubbervoorbereiding om laarzen te maken, levert wereldwijd al in 23 landen.

De markt van rubbermengsels bestaat voor 95% uit zwarte mengsels. Toch heeft Bekina Compounds er bewust voor gekozen om zich enkel te concentreren op de productie van gekleurde rubbermengsels. Het gaat daarbij enerzijds om halffabrikaten op maat voor specialistische nichemarkten zoals de cosmeticasector en anderzijds om afgewerkte wateropzwelbare afdichtingen voor de bouwsector zoals voegbanden en betonpluggen.

Communicatieverantwoordelijke Iris Temmerman: “Vanuit onze jarenlange ervaring met Bentobar+, een klassieke zwelband voor de afdichting van constructievoegen, ontwikkelden we een wateropzwelbare compound op basis van synthetische rubber. Onze vertikale integratie is onze kracht: van compound over productontwikkeling tot afgewerkt product, we hebben alle kennis in huis en kunnen zo we als hands-on familiebedrijf snel en flexibel inspelen op vragen uit de markt. Op die manier blijven nieuwe ontwikkelingen tot stand komen zoals  betonpluggen aangepast aan specifieke bekistingssystemen en compounds met een aangepast expansievermogen voor zoutwaterconcentraties in het Midden-Oosten.”

De successen die Bekina Compounds in de verre exportlanden boekt in de bouw- en betonwereld met oplossingen voor lekkageproblemen waar voordien niemand een antwoord op wist te vinden, bewijzen dat de Vlaamse industrie nog heel wat toekomst heeft, als ze bewuste keuzes maakt om flexibel in te spelen op duidelijke noden.

“Net als zusterbedrijf Bekina Boots is Bekina Compounds een groeiverhaal”, geeft Iris Temmerman nog aan. “Onze sterkte bestaat er vooral in dat we samen met de klanten nieuwe producten op maat ontwikkelen. Dat biedt een sterk groeipotentieel. Daarom lanceerden we begin november een aparte merknaam voor dit productgamma: BeSealed, Active sealing solutions. Dit gebeurde op de BIG5 beurs in Dubai, hét trefpunt voor de bouwwereld in het Midden-Oosten en ver daarbuiten. Dit moet de basis vormen van verdere innovatie, niet enkel binnen de bouwwereld, maar ook naar andere niches zoals sanitair, kabelafdichtingen, tunnelbouw of brandwerende toepassingen. Bekina Compounds heeft dus nog een pak opportuniteiten in het verschiet en dit zal ongetwijfeld ook tot nieuwe aanwervingen leiden.”