Best Finance Team of the Year: Ook Kinepolis en Van de Velde dingen mee

000000000000000000pderOp 4 februari organiseert het bedrijf Financial Media uit Aalter, dat ook het vakblad CFO Magazine uitgeeft, al voor de veertiende keer dé netwerkavond voor de community van Belgische financeprofessionals, die draait rond de uitreiking van het Best Finance Team of the Year.

“Niet minder dan 18 financiële teams gooien hun realisatie in de strijd”, zegt Peter De Roeck (foto) van Financial Media.  Het gaat onder meer om bedrijven als Telenet, Incofin, Borealis, Proximus, Solvay en Brussels Airport. Er worden zes awards uitgereikt: Best Finance Team Large Enterprises, Best Finance Team SME and Social Profit, Finance Square Award en Best Practices in respectievelijk Treasury, Controlling en Risk Management.

Bij de bedrijven die meedoen vinden we dus ook de Kinepolis Group, die haar hoofdzetel heeft in Gent, en lingeriefrabrikant Vandevelde uit Schellebelle. Hun respectievelijke financiële teams kunnen immers trots zijn op wat ze hebben verwezenlijkt.  Zo financierde het finanicële team van Kinepolis Group een hele reeks internationale overnames en werkte het aan een reeks initiatieven om het financiële beheer te optimaliseren. Kinepolis sloot na een succesvolle roadshow vlot een private plaatsing af van obligaties bij institutionele investeerders.

Kinepolis Group beschikt over een behoorlijke cashflow, maar belangrijker dan financieringsnoden in dit verhaal, is de strategie van het finance team om de financiële structuur van het bedrijf gezond te houden. Het beheer werd gecentraliseerd, de lijnen kort en direct gehouden, de relaties met banken en investeerders geoptimaliseerd.

Van de Velde van zijn kant produceert en verdeelt al bijna 100 jaar lingerie. Het bedrijf heeft zich in al die jaren sterk ontwikkeld, en zo ook het finance team dat de laatste jaren een aantal projecten ondernam om de internationale expansie van de onderneming te schragen.

Vanuit grote delen van de wereld voert Van de Velde lingerie in en uit. Het bedrijf heeft een netwerk van wel 5.000 winkels, vaak kleine zaken en zelfstandigen die hun kwaliteitsproducten voorzien van kwaliteitsbediening. Hoe blijft het credit management bij de pinken en in the lead?  

De verdeling van lingerie van productievestigingen naar de winkels gebeurt via België. De in- en uitvoer telt tot wel 12.000 flows. Finance nam de taak op zich om transportrisico’s te beperken, de voorraad te optimaliseren, en een leading-edge douanedepot te beheren. Het resultaat is een sterke service in combinatie met aanzienlijke toenames in EBITDA.