De beste winkelketens van België 2017-2018 zijn bekend. Ruim 187.000 consumenten riepen daarbij drie ketens uit Sint-Niklaas tot winnaar uit. Het gaat om e5 mode, Torfs en Standaard Boekhandel. Ook Ikea voegt zich daarbij. Verder werden nog de Webshops Awards uitgereikt. Daar kraaien dezelfde vier ketens victorie, samen met Neckermann.

De verkiezingen zijn een initiatief van Q&A in samenwerking met Qrf City Retail. Ze werden dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd. De afgelopen maanden hebben zowat 187.000 consumenten meer dan 70 retailers beoordeeld in 25 verschillende categorieën. Ze jureerden daarbij op tien aspecten. Voor zowel winkelketens als webshops blijken klantvriendelijkheid, service, betrouwbaarheid en winkelgemak de meest belangrijke criteria. Opvallend genoeg kwam de kostprijs als minst belangrijke aspect uit de bus.

De gemiddelde waardering voor de winkelketens resulteerde dit jaar in een score van 7,53 op 10. Bij de webshops lag die score met 7,70 net iets hoger.

De winnaars

In de categorie Herenmode komt e5 mode als beste winkelketen van België uit de bus. Voor de damescollectie moet de keten uit Sint-Niklaas wel Bel&Bo laten voorgaan dat ook in Oost-Vlaanderen tal van filialen heeft. Torfs, eveneens uit Sint-Niklaas, kroont zich tot winnaar in de categorie Schoenen. En Sint-Niklaas moet goede ondernemerslucht hebben, want ook Standaard Boekhandel valt bij de consument in goede smaak in de categorie Leeswaren. Ikea, dat een vestiging in Gent heeft, was de betere in de categorie Wonen.

Deze vier ketens, e5 mode, Torfs, Standaard Boekhandel en Ikea, werden ook bekroond met een Webshop Award in dezelfde categorieën. E5 mode ontvangt er zelfs twee, zowel voor de webshop voor heren- als voor damesmode. Neckermann, onderdeel van de Thomas Cook Group uit Zwijnaarde, biedt dan weer de beste webshop in de categorie Reisbureaus.