GENT – North Sea Port heeft de beste haven voor tankopslag. Momenteel gaat het om een capaciteit van 3,9 miljoen kubieke meter. De Tank Storage Award is meteen ook de eerste bekroning voor North Sea Port als grensoverschrijdende fusiehaven.

De Tank Storage Awards waren aan hun tweede editie toe en zijn een erkenning voor bedrijven die op hun manier uitblinken in veiligheid, innovatie of algemene opslag. In de categorie Beste tankopslaghaven waren de haven van Ras Tanura in Saudi Arabië, North Sea Port, de haven van Antwerpen en de haven van Amsterdam genomineerd. Tijdens de uitreiking in Rotterdam trok North Sea Port er uiteindelijk aan het langste eind.

North Sea Port vormt een belangrijke haven voor aardolieproducten, biodiesel, chemicaliën, vloeibare meststoffen, fruitsappen en gassen. De huidige 3,9 miljoen kubieke meter opslagcapaciteit maakt het mogelijk om op korte en lange termijn reserves van vloeibare bulk aan te leggen. Die vloeibare bulk staat bovendien voor een derde van de goederenoverslag via zeevaart. In de toekomst zal deze opslagcapaciteit nog verder vergroten tot 4,7 miljoen kubieke meter.

Als duurzame haven zet North Sea Port in op de productie van bijna 1 miljoen ton biobrandstof per jaar.

Vele troeven

North Sea Port biedt veel voordelen voor het afhandelen van diverse soorten lading dankzij haar ligging aan open zee, de diepgang tot 17 meter, de filevrije achterlandverbindingen en de gespecialiseerde terminals. “Ook de tankopslag is een enorme troef en daar is deze award getuige van”, klinkt het.